Atacul Iranului a produs pagube minime. Cum a reușit Israelul să se apere. Sistemul construit în 40 de ani

15 aprilie 2024, 08:19 (actualizat 15 aprilie 2024, 08:21)

Atacul din miez de noapte cu sute de drone şi rachete asupra Israelului, din mai multe direcţii a produs pagube minime. Cum a fost posibil? se întreabă o lume întreagă.

Totul stă în forță militară a Israelului și unor sisteme extreme de avansate de apărare. Să vedem însă ce au vrut să facă Iranul și aliații săi. Au lansat practice atacuri în valuri, cu drone și rachete. În număr mare, de ordinul sutelor, ca să copleșească apărarea antiaeriană a Israelului.

Doar că această apărare este una de clasă mondială, poate cea mai bună din lume.

Israelul lucrează la acest sistem de apărare antiaeriană de aproape 40 de ani. Mai mult, în ultimii 15 ani, Israelul și-a îmbunătățit apărarea antiaeriană pentru a se pregăti pentru astfel de atacuri, adăugând noi sisteme de interceptare a rachetelor balistice lansate de la o distanță de până la 2.400 de kilometri.

Dar ce au reușit să pună la punct în atâția ani și cu zeci de miliarde investiție?

Un sistem integrat, însă adaptat pentru fiecare tip de lovitură.

Sistemul Arrow se află în vârful sistemului de apărare aeriană a Israelului, cu David’s Sling, un sistem antirachetă cu rază medie de acțiune, iar Iron Dome este conceput pentru a intercepta rachete cu rază mai scurtă de acțiune. David’s Sling a fost desfășurat cu succes pentru prima dată în mai 2023, în timpul luptelor transfrontaliere cu militanții Hamas din Gaza.

Practic, vorbim despre un sistem defensiv multistrat. Sigur, are limitele lui, nu este infailibil însă este departe cel mai performant din lume. La acest sistem integrat s-a lucrat foarte mult cu Statele Unite ale Americii, care din 2009 au oferit finanțare de 3,4 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă a Israelului.

În plus, Israelul investește masiv, anual în armata.

În 2023, Israelul a alocat aproximativ 22 de miliarde de dolari SUA pentru apărare, ceea ce reprezintă aproximativ 5,2% din PIB. Și nu sunt singurii bani care merg în zona militară. Pe lângă cheltuielile directe cu apărarea, Israelul primește și asistență militară semnificativă din partea Statelor Unite.

În 2023, SUA au acordat Israelului un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari. Cheltuielile militare ale Israelului sunt o chestiune complexă și controversată. Există o serie de factori care contribuie la nivelul ridicat al cheltuielilor militare, inclusiv amenințările de securitate din regiune, nevoia de a menține o armată puternică și costul dezvoltării și achiziționării de arme avansate.

Și să nu uitam că toate armele și sistemele de apărare nu ar fi atât de bune fără informații.

Israelul are aliați puternici.

S-a văzut asta și în cazul atacului Iranului. Fără SUA, Marea Britanie și Franța, poate că situația era cu totul alta. Deci, cum s-a pus Israel la adăpost? Prin investiții în armată, prin dezvoltarea de sistemele de apărare și fabricarea de armament și printr-o inteligență politică de susținere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite