Atac masiv al ruşilor în vestul Ucrainei. Au fost distruse obiective civile
La Luţk, în nord vestul Ucrainei, echipajele de salvare au intervenit imediat după ce rachetele ruseşti au lovit o fabrică. Trei oameni şi-au pierdut viaţa în atac, iar cel puţin şapte răniţi au fost scoşi dintre dărâmături şi internaţi în spitale.
Rachetele ruseşti au lovit în plin oraşul ucrainean Liov, din vestul ţării. Au fost avariate peste 100 de locuinţe dar şi o grădiniţă, care din fericire era goală în momentul atacului.
Cel puţin 15 oameni au fost răniţi în valul de bombardamente, potrivit guvernatorului regiunii.
Andriy Sadovy, primarul din Liov: În urmă cu o zi, aici era un loc de joacă pentru copii. O rachetă a lovit direct curtea şi a creat un crater de 9 metri adâncime şi 20 de metri lăţime. Clădirile rezidenţiale din jur au fost distruse, iar sute de ferestre au fost sparte.
Presa locală susţine că a fost cel mai violent atac asupra Liovului de la începutul invaziei ruse.
Şi la Dnipro, în estul Ucrainei, proiectilele ruseşti au avariat un complex sportiv de nataţie.
Maria Diachenko, înotătoare: Când am auzit prima explozie, nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Apoi, a fost a doua explozie puternică, camera mea a fost iluminată. Prietena mea a intrat în cameră şi ne-a cerut să coborâm imediat în adăpost.
Pe fondul acestor atacuri care au vizat, din nou, obiective civile, preşedintele Rusiei continuă să acuze Occidentul pentru războiul din Ucraina.
Pe de altă parte, potrivit oficialilor de la Kiev, în regiunea Lugansk, din estul ţării se dau lupte puternice între armata ucraineană şi forţele ruseşti de ocupaţie.
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat pe linia frontului, în regiunea Doneţk, unde s-a întâlnit cu militarii care luptă împotriva ocupanţilor ruşi.
În acest timp, agricultorii ucraineni se tem că nu au cum să exporte produsele lor în ţările care depind de grânele ucrainene.
Oleksandr Sivogorlo, agronom: Cele mai multe sunt ţări africane. Egiptul a cumpărat o mare cantitate de grâu. Mai sunt India, China, ţările din Orientul Mijlociu. Ucraina consumă doar 15-20% din ce produce. Restul de 80% trebuie exportat, dar nu mai avem această posibilitate acum.
Cele mai multe cereale erau exportate prin portul Odesa, însă situaţia s-a complicat după ce Rusia a anulat înţelegerea privind transportul în siguranţă al grânelor pe Marea Neagră, luna trecută.