Atac cu bombe și rachete asupra Kievului. Cel puţin 9 persoane au murit şi peste 70 au fost rănite
Atac rusesc puternic în capitala Ucrainei! Vă avertizăm, sunt imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional. Cel puţin nouă ucraineni au murit şi 70 au fost răniţi într-un atac combinat cu rachete şi drone, lansat noaptea trecută. Printre răniţi, se numără şi copii, care au avut nevoie de îngrijiri medicale. În urma atacului, cel mai grav din acest an, Volodimir Zelenski şi-a scurtat vizita în Africa de Sud şi se întoarce în Ucraina.
Dintre cele 63 de persoane rănite, 52 au fost transportate la spital. 6 copii au nevoie de îngrijiri medicale. Căutarea victimelor sub dărâmături continuă la această oră…
„Cel puţin 6 incendii au izbucnit în vestul oraşului”, a transmis pe reţelele de socializare primarul Vitali Kliciko. „Sunt pagube materiale serioase”, a adăugat el.
Incendii şi distrugeri au fost semnalate şi în alte zone ale capitalei. Echipele de urgenţă oferă chiar acum asistenţă, la faţa locului.
O corespondentă a agenţiei France Presse a văzut mai mult de 10 locuitori refugiindu-se într-un adăpost de la subsolul unei clădiri rezidenţiale imediat ce a sunat alarma de raid aerian.
Ultimul atac cu rachete asupra Kievului a avut loc la începutul lunii aprilie, reaminteşte AFP.
În acelaşi timp, la Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, 7 rachete lansate de ruşi şi-au atins ţintele. Un bloc locuit a fost afectat. În aproximativ o oră, a urmat un atac cu drone. Datele despre eventuale victime sunt în curs de centralizare.
Preşedinţia ucraineană l-a acuzat imediat pe Telegram pe preşedintele rus Vladimir Putin că are numai „dorinţa de a ucide”.
Aceste atacuri cu rachete şi drone ruseşti asupra Ucrainei au loc după ce Donald Trump l-a criticat miercuri pe preşedintele Volodimir Zelenski, acuzându-l că a făcut declaraţii „incendiare” privind Crimeea anexată, într-un moment în care un acord cu Rusia ar fi „foarte apropiat”, potrivit lui.
Refuzul Kievului de a accepta termenii americani pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia în februarie 2022 „nu va face decât să prelungească masacrele”, a avertizat miliardarul republican, care nu a recunoscut niciodată responsabilitatea rusă în declanşarea conflictului.
În centrul acestei amplificări a tensiunilor se află chestiunea peninsula Crimeei, anexată de Rusia în 2014.
Teritoriul este, potrivit lui Donald Trump, „pierdut” pentru Ucraina, a scris el într-un lung mesaj de pe reţeaua sa Truth Social, al cărei mesaj ameninţător aminteşte de întrevederea sa foarte dificilă cu preşedintele ucrainean de la sfârşitul lui februarie, din Biroul Oval.
„Poate face pace sau se poate bate încă trei ani şi să piardă toată ţara”, a declarat preşedintele american despre omologul său ucrainean.
Republicanul îi reproşează lui Volodimir Zelenski că a declarat marţi, despre Crimeea, că „nu este nimic de discutat (…), este teritoriul nostru”.
„Preşedintele american este foarte nemulţumit. Răbdarea sa îşi atinge limitele”, a insistat purtătoarea sa de cuvânt Karoline Leavitt, lăsând să se înţeleagă din nou că SUA, principalul susţinător militar al Kievului până la revenirea la putere a lui Donald Trump, este tentată să abandoneze Ucraina.
În condiţiile în care se va deplasa în mai în Arabia Saudită, Donald Trump a afirmat că este „posibil” să se întâlnească acolo cu omologul său rus Vladimir Putin, aşa cum a declarat deja în februarie, deşi această perspectivă este „puţin probabilă”.