Aşteptările privind exporturile germane s-au prăbuşit, în urma războiului comercial

„Aşteptările privind afacerile în rândul exportatorilor germani au scăzut la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008, în urma noilor taxe vamale anunţate de preşedintele Donald Trump, potrivit unui studiu al Institutului Ifo publicat vineri, transmite DPA.
Indicele Ifo privind aşteptările legate de exporturi s-a deteriorat cu 7,6 puncte, ajungând la minus 9,8 puncte în aprilie, cel mai redus nivel de la criza financiară, excluzând declinul provocat de pandemie.
„Conflictul legat de taxele vamale cu SUA a întrerupt speranţele unei redresări a exporturilor. Nivelul ridicat de incertitudini privind implementarea taxelor vamale va exacerba probabil şi mai mult situaţia”, a apreciat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo.
Aşteptările privind exporturile au scăzut în toate sectoarele. Speranţele producătorilor auto într-o redresare s-au diminuat drastic, indicele Ifo a scăzut cu 11,8 puncte, ajungând la minus 13,7 puncte în aprilie.
Trump a impus taxe vamale de 25% la vehiculele importate în SUA şi sunt aşteptate în mai taxe vamale la componentele auto importate. În sectorul ingineriei mecanice, indicele a scăzut la minus 10 puncte. În industria chimică, un alt sector important al economiei germane, aşteptările au înregistrat un declin semnificativ.
Singurul sector unde sa înregistrat creştere a fost cel al băuturilor. Conform explicaţiilor lui Wohlrabe, producătorii germani de băuturi exportă în principal în UE şi, prin urmare, sunt mai puţin afectaţi de războiul comercial declanşat de Trump.
Economia germană bazată pe export este deja afectată de cererea globală slabă pentru produsele sale, iar companiile străine profită de reducerea competitivităţii sale.
La anunţarea noilor previziuni, ministrul Economiei, Robert Habeck, a cerut Uniunii Europene şi Statelor Unite să găsească o soluţie la comerţ şi a sugerat UE să pregătească măsuri de retorsiune dacă va fi necesar.
„Acum economia germană se confruntă din nou cu dificultăţi majore, din cauza impredictibilităţii politicii comerciale a Statelor Unite. Ţinând cont de integrarea strânsă a economiei germane de lanţurile globale de aprovizionare, şi de nivelul ridicat al deschiderii noastre faţă de comerţul exterior, noul protecţionism al SUA ar putea avea efecte directe şi indirecte majore asupra creşterii economiei noastre”, a declarat Habeck.
Pentru 2026, Guvernul de la Berlin se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 1%, după ce în ianuarie previziona o expansiune de 1,1%.
Anul acesta, exporturile ar urma să scadă cu 2,2%, după un declin de 1,1% în 2024. Anul viitor, exporturile ar urma să crească cu 1,3%.
În data de 10 aprilie, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit în jos estimările privind evoluţia economiei ţării în acest an, din cauza războiului comercial iniţiat de Donald Trump.
Experţii de la institutele DIW, IFO, IFW, IWH şi RWI mizează în prezent pe o creştere modestă de 0,1% a primei economii europene în acest an, faţă de un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie, dar îşi menţin estimările referitoare la un avans de 1,3% pentru anul următor.
„Pe termen scurt, noua politică vamală americană şi incertitudinea economică afectează economia germană”, au apreciat institutele într-un comunicat de presă.
Numai tarifele vamale americane la importurile de aluminiu, oţel şi automobile ar urma să aibă un impact de 0,1 puncte procentuale asupra creşterii economice a Germaniei în 2025, subliniază institutele. Cu privire la tarifele vamale reciproce, anunţate pe 2 aprilie de Donald Trump, acestea „ar putea dubla efectele negative”.
Aproximativ 10,4% din exporturile Germaniei au mers spre SUA în 2024, adică exporturi cu o valoare de 161,3 miliarde de euro, sau 183,3 miliarde de dolari, ceea ce face din SUA cea mai importantă destinaţie pentru exporturile germane, a anunţat recent Oficiul federal de statistică (Destatis). SUA au fost, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Germaniei, atât pentru exporturi cât şi pentru importuri, luând acest titlu înapoi de la China, care l-a deţinut între 2016 şi 2023.
Germania este mai expusă la tarife faţă de multe state comparabile din UE, apreciază analiştii, din cauza importanţei sectorului industriei şi a dependenţei sale de vânzările peste hotare. Parlamentarii germani au reacţionat la nevoia de a stimula economia printr-un fond, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, destinat investiţiilor în noi infrastructuri precum şi investiţiilor în apărare.