Asemănări tulburătoare între tragedia din Macedonia de Nord și #Colectiv. România nu are un centru pentru mari arși nici acum, după 10 ani
Sunt asemănări tulburătoare între tragedia din Macedonia de Nord și cea din Clubul Colectiv din 2015, din București. Totul s-a întâmplat în timpul unui concert, iar victimele au fost tineri, și aproape la fel de mulți. Iar focul a izbucnit tot din cauza unor scântei de la materiale pirotehnice amplasate pe scenă, într-un spațiu închis. Familiile celor uciși și supraviețuitorii de la Colectiv retrăiesc momente dureroase.
Anul acesta se vor împlini 10 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 65 de tineri au murit și aproape 200 au fost răniți. Tragedia din Kocani le amintește celor care au suferit în România, că o astfel de catastrofă se poate întâmpla oricând.
Eugen Iancu, președinte Asociația Colectiv: „Stau și mă întreb cum Dumnezeu se tot întâmplă accidente din astea. Mor tinerii pentru că în continuare se pare că nu învățăm nimic. Din nou aglomerare într-un spațiu fără prea multe uși deschise, tot o singură ușă era, din nou artificii, focul nesupravegheat, materiale necorespunzătoare, din nou s-au călcat în picioare.”
Deși mediatizat, se pare că incendiul de la Colectiv nu a funcționat ca un semnal de alarmă pentru țările din regiune.
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv: „Ne amintește tragedia din Macedonia de Nord de Colectiv foarte foarte puternic, pentru că e la fel, tot o țară subdezvoltată cum era și România, în care autoritățile nu-și fac treaba și au permis existența unor cluburi care nu respectă norme de siguranță. Este o rușine că nu avem centre de arși ca să îi ajutăm pe cei de acolo, dar măcar pentru transportul medicalizat aerian al macedonenilor.”
O parte din răniții de la Kocani au fost deja transferați în Turcia și Grecia. Serbia și Bulgaria ar putea primi, de asemenea, victime ale incendiului, unele chiar în stare gravă. Și România e pregătită să ajute, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Iar șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că țara noastră ar putea interveni pentru transportul răniților din Macedonia de Nord. Nici acum, însă, nu avem un centru pentru tratarea marilor arși. Niciunul dintre cele trei promise de autorități nu este finalizat.
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv: „Vorbim de centrele de arși care sunt în construcție, dar se vor construi nimeni nu mai știe pe baza căror standarde, pentru că standardele de construcție și de operare a centrelor de arși care au fost stabilite imediat după Colectiv, printr-un ordin de ministru, au fost distruse de ministrul Rafila, pentru că administrativ s-a dorit să nu mai fie trimiși pacienții românii în străinătate, în lipsa posibilităților reale de tratament în România.”
Tragedia din Macedonia a avut loc în noaptea când atenția era ațintită asupra Serbiei vecine, unde sute de mii de oameni manifestau împotriva guvernului și a corupției, revoltați de catastrofa din noiembrie anul trecut, când 15 persoane au murit în urma prăbușirii plafonului gării din Novi Sad.