Armata rusă continuă să lanseze atacuri pe mai multe direcții ale frontului ucrainean. Premierul ungar Viktor Orban nu vrea ca bugetul Uniunii Europene să fie afectat de ajutorul pentru Ucraina
Două rachete ruseşti au lovit în noaptea de marți spre miercuri o zonă rezidenţială din centrul celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Harkov. În urma atacului, 17 persoane au fost rănite, dintre care două grav, și mai multe locuințe au suferit avarii serioase, informează Reuters, care citează declaraţiile unor oficiali locali. De altfel, au loc atacuri simultane ale rușilor pe mai multe direcții ale frontului ucrainean.
Statul major de la Kiev a precizat că în ultimele ore au avut loc aproape 100 de confruntări, însă militarii țării vecine au reușit să respingă o treime din atacuri.
Vânătorii de drone, echipe alcătuite din maximum 4 oameni gata să doboare, chiar și în câmp deschis, orice dronă rusească. Ei sunt ghidați de un centru de control care le transmit informațiile pe tabletă. În cel mai scurt timp, se poziționează și doboară aparatul de zbor fără pilot.
Igor Nikula, comandantul patrulei ucrainene: Munca noastră este specială prin faptul că ţintele apar brusc şi pleacă repede. Avem foarte puţin timp la dispoziţie ca să reacţionăm la timp.
În orășelul New York din regiunea Donețk, rușii au bombardat de la distanță. 3 oameni au fost răniți și mai multe case avariate. Pierderile rușilor în Ucraina sunt însă mari și pentru a slăbi armata lui Putin este nevoie de o presiune și mai mare. E nevoie de bani, de arme.
Premierul Ungariei, care a blocat ajutorul Uniunii europene de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina spune că de fapt nu se opune acestui ajutor, dar nu vrea ca bugetul Uniunii să fie afectat.
Viktor Orban, premierul ungar: Dacă vrem să ajutăm Ucraina, şi cred că trebuie, atunci trebuie să o facem astfel încât să nu fie afectat bugetul UE. Dar să dai 50 de miliarde de euro din bugetul UE cu 4 ani în avans este o încălcare a suveranităţii UE şi a intereselor naţionale.
Ajutorul occidental pentru Ucraina rămâne crucial, deoarece incapacitatea acestei țări aflate în război de a respinge armata rusă i-ar putea permite lui Putin să împingă războiul până la granița cu statele NATO, ceea ce, spun specialiștitii de la Institutul pentru studierea războiului, ar fi o provocare pentru aliați cu noi costuri de apărare.