Armata israeliană: „Eșecurile profesionale” au dus la uciderea medicilor palestinieni în Gaza. Un comandant adjunct, demis

Armata israeliană susține că „eșecurile profesionale” au dus la uciderea a 15 membri ai personalului de intervenție într-un incident în Gaza în martie, conform unei anchete publicate duminică şi citată de CNN.
Salvatorii, dintre care majoritatea lucrau pentru Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS), au fost împușcaţi mortal şi îngropaţi într-o groapă comună, stârnind condamnarea internațională.
Ancheta israeliană a identificat mai multe erori în timpul incidentului, precum și încălcări ale ordinelor și o greşeală în raportarea completă a incidentului, au afirmat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-o declarație. Armata a susținut în continuare procesul decizional al soldaților care au efectuat atacul asupra convoiului, purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Effie Defrin, afirmând că incidentul s-a bazat pe „un lanț de greșeli… dar fără lacune etice”.
IDF a declarat că trupele nu s-au angajat în „foc fără discriminare” în timpul incidentului, dar au deschis focul asupra a ceea ce au considerat a fi o „amenințare tangibilă” în ceea ce armata a numit o „neînțelegere operațională”.
Ca urmare a anchetei, comandantul Brigăzii 14 a primit o scrisoare de mustrare, în timp ce comandantul adjunct al Batalionului de recunoaștere Golani implicat în incident a fost demis din funcție. FDI l-a eliberat din funcție pe comandantul adjunct, un maior care a ordonat trupelor sale să deschidă focul și a tras el însuși asupra convoiului.
„IDF regretă răul cauzat civililor neimplicați”, se arată într-o declarație.
„Protocoalele existente au fost clarificate și consolidate – subliniind necesitatea unei precauții sporite atunci când se operează în apropierea forțelor de salvare și a personalului medical, chiar și în zonele de luptă de intensitate ridicată”.
Dar generalul care a supravegheat ancheta militară israeliană asupra crimelor a declarat că nu va recomanda nicio modificare a politicilor de luptă sau a regulilor de angajare ale IDF.
Generalul-maior Yoav Har-Even a declarat, despre comandantul care a ordonat trupelor să deschidă focul, că „a acționat rezonabil” și în conformitate cu regulile de angajare ale IDF. „Nu a existat nicio dovadă a vreunui comportament imoral sau lipsit de etică din partea forțelor”, a declarat Har-Even pentru CNN.
„Este o greșeală. Se poate întâmpla mâine – sper că nu se va întâmpla – din păcate s-a întâmplat”, a spus Har-Even. „Ordinele sunt excelente. Nu tragem asupra unei ambulanțe decât dacă sunt teroriști clar identificați sau dacă înțelegem că cineva simte o amenințare din partea oamenilor care vin din ambulanță.”
Comentariile lui Har-Even au fost făcute în timpul unui briefing de 90 de minute cu presa internațională, în care acesta a descris mai multe acțiuni ale comandantului ca fiind „greșeli”, dar nu a recunoscut nicio abatere din partea comandantului sau a forțelor sale. Concluziile sale au fost trimise avocatului general al armatei israeliene, care va stabili dacă va depune sau nu acuzații împotriva soldaților implicați.
„Erori operaționale”
Trupele au deschis focul de trei ori duminică, 23 martie. În primul schimb de focuri, soldații israelieni au tras asupra unui vehicul despre care IDF spune că a fost identificat ca aparținând Hamas. Doi palestinieni au fost uciși și unul a fost reținut temporar.
O oră mai târziu, trupele au deschis focul din nou, de data aceasta vizând convoiul de ambulanțe PRCS și vehicule ale apărării civile, ucigând alți 12 palestinieni, potrivit anchetei.
Rapoartele de autopsie pentru cei opt medici PRCS obținute de CNN arată că majoritatea au fost uciși prin împușcare în cap sau în piept, în timp ce alții au fost nimeriţi de șrapnel în trunchi. Cadavrele au intrat în stare de descompunere după ce au fost îngropate într-o groapă comună timp de peste o săptămână.
Inițial, IDF a susținut că vehiculele conduceau în mod suspect, fără faruri sau semnale de urgență.
Însă înregistrarea video de pe telefonul mobil al unuia dintre salvatori a arătat în mod clar cum convoiul se deplasa pe o singură linie, iar ambulanțele aveau luminile aprinse. În ciuda difuzării înregistrării video, ancheta IDF a declarat în continuare că a fost dificil să se identifice ambulanțele.
„Din cauza vizibilității reduse pe timp de noapte, comandantul adjunct nu a recunoscut inițial vehiculele ca fiind ambulanțe”, a declarat IDF. „Doar mai târziu, după ce s-a apropiat de vehicule și le-a scanat, s-a descoperit că acestea erau într-adevăr echipe de salvare”.
IDF a declarat că șase dintre cei uciși au fost identificați „retrospectiv ca fiind teroriști Hamas”, ridicând întrebarea dacă trupele au deschis focul asupra ambulanțelor înainte de a ști dacă existau militanți printre vehicule. Armata nu a identificat care dintre cei uciși erau, în opinia sa, teroriști și nu a furnizat nicio dovadă.
Aproximativ 15 minute mai târziu, trupele au deschis focul asupra unui vehicul palestinian al Organizației Națiunilor Unite, ucigând o a cincisprezecea persoană, un angajat al UNRWA. Ancheta a concluzionat că aceasta a fost rezultatul unor „erori operaționale” și că a fost „o încălcare a regulamentelor”.
Într-o înregistrare video filmată de unul dintre mijloacele de supraveghere aeriană ale armatei, trupele israeliene pot fi văzute deschizând focul asupra vehiculului Națiunilor Unite clar marcat, la câteva minute după ce și-au încheiat atacul asupra convoiului de vehicule de intervenție de urgență.
În înregistrarea video, pe care armata a arătat-o reporterilor, dar a refuzat să o facă publică, se poate vedea un vehicul al ONU sosind la locul atacului şi o maşină de pompieri.
În timp ce vehiculul ONU încerca să treacă încet pe lângă locul faptei, indivizi identificați de armată drept soldați israelieni au deschis focul asupra vehiculului ONU din spate, în timp ce acesta se îndepărta.
„Verificările au stabilit că focul din primele două incidente a rezultat dintr-o neînțelegere operațională a trupelor, care au crezut că se confruntă cu o amenințare tangibilă din partea forțelor inamice”, a declarat IDF. În declaraţia inițială, armata israeliană a spus că cei doi palestinieni uciși în primul incident erau membri ai Hamas. Nu este clar dacă Israelul revine acum asupra acestei afirmații.
„Al treilea incident a implicat o încălcare a ordinelor în timpul unei situații de luptă”, a declarat IDF.
Cadavrele au fost îngropate într-o groapă comună, împreună cu ambulanțele și alte vehicule. IDF a apărat decizia comandanților de teren de a scoate cadavrele, dar a recunoscut că „decizia de a zdrobi vehiculele a fost greșită”.
Har-Even a declarat că atacul asupra convoiului a pornit de la o serie de presupuneri eronate pe care soldații din Batalionul de recunoaștere Golani le-au făcut în acea zi și de la faptul că comandantul adjunct al batalionului nu vedea bine convoiul, care, potrivit lui, era obstrucționat de un deal.
Har-Even nu a explicat de ce trupele au continuat să tragă în convoiul de ambulanțe, chiar dacă s-au apropiat de convoi și nu erau nevoite să răspundă la foc. De asemenea, acesta a declarat că nu crede că comandantul adjunct a mințit cu privire la incident, chiar dacă a recunoscut că a dat declarații false cu privire la luminile intermitente de pe vehiculele de urgență și la atacul ulterior asupra unui vehicul ONU câteva minute mai târziu.
„Nu a existat nicio încercare de a ascunde evenimentul, care a fost discutat cu organizațiile internaționale și ONU, inclusiv coordonarea pentru îndepărtarea cadavrelor”, a declarat IDF.
Semiluna Roșie Palestiniană critică „contradicțiile” anchetei israeliene
Președintele Semilunii Roșii Palestiniene a declarat că „există o mulțime de contradicții” în relatările Israelului privind uciderea lucrătorilor de urgență.
„Este clar că în același raport și în conferința lor de presă există o mulțime de contradicții”, a declarat Younis Al-Khatib într-un interviu la Al-Araby TV duminică, după ce Israelul și-a publicat ancheta.
Al-Khatib a arătat spre înregistrarea video de pe telefonul mobil care arată convoiul conducând într-o singură linie, cu farurile ambulanțelor aprinse.
„Ori nu ați văzut luminile mașinii și nu v-ați dat seama că acestea sunt ambulanțe. După cum ați văzut înregistrarea video care a apărut, au mințit și s-a dovedit … Cum puteți susține că nu ați văzut nimic, că nu ați văzut luminile? Toate dovezile au ieșit la iveală și dovedesc că această poveste este falsă”, a declarat Al-Khatib.
În urma atacului, organizația a declarat că incidentul „nu poate fi considerat decât o crimă de război pedepsită în temeiul dreptului internațional umanitar, pe care ocupația continuă să îl încalce sub ochii întregii lumi”.