Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. Reacţia BOR: Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale

5 decembrie 2023, 15:18 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:06)

Și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, „suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale.

Întrebat astăzi de ziariști despre acest caz, Inaltpreasfințitul Teodosie a spus că nu poate vorbi decât despre bradul de Crăciun.

Iar Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat prin care îți exprimă regretul că sunt tensiuni în perioada postului și că legea va fi pusă în aplicare: “Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine. Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli”.

În comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului se mai arată că purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a antepronunțat și nu s-a consultat înainte de a transmite un punct de vedere cu reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului: “Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat1, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care privește exclusiv persoana Chiriarhului și cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii. Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că „purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4)”.

Ancheta a început după dezvăluirile jurnaliștilor de la Recorder.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite