Apel pentru testare și evaluare. 207 decese într-o zi, cel mai negru bilanț din valul cinci
Numărul infectărilor depistate s-a dublat de la o zi la alta, dar au fost şi de două ori mai multe teste. Aproape 15 mii de oameni au aflat că au Covid. Peste 200 s-au stins într-o singură zi, cei mai mulţi din acest val. Majoritatea – nevaccinaţi. Aproape toţi aveau comorbidităţi.
Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Boala în sine are o bază patogenică generată de coagulopatii şi un teren inflamator, toate acestea conducând la agravarea celorlalte boli cronice.
Vulnerabilitatea celor cu afecţiuni cronice se reflectă şi în analiza celor aproape 63 de mii de decese Covid.
Majoritatea covârșitoare a celor răpuși de Covid de-a lungul pandemiei erau pacienți cu boli cronice și trecuseră de 60 de ani.
Aproape trei sferturi dintre cei care s-au stins din cauza virusului sufereau de afecțiuni cardiovasculare. Mulți aveau diabet, boli neurologice sau obezitate. Unii aveau mai multe afecțiuni în acelaşi timp, iar infecția Covid le-a grăbit sfârșitul.
Testați-vă de la primele simptome și mergeți la doctor pentru a evita complicaţiile! E apelul medicilor, dar şi al organizaţiilor de pacienţi.
Foarte mulţi se tratează singuri acasă şi ajung la spital când le e foarte rău. Şi acum sunt peste o mie de bolnavi la ATI.
Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice: Pacienţii încă se tem să meargă în spital, cu toate că aceste centre de evaluare sunt cumva separate de spital. Asta nu presupune spitalizare, absolut deloc, se dă tratament, pacientul merge acasă, stă în izolare.
În toată ţara sunt peste 200 de centre de evaluare unde bolnavii Covid pot primi şi antivirale. 4000 de medici de familie fac teste rapide. Şi sunt peste 200 de centre de recoltare pentru testul PCR gratuit.
Flavius Cioca, director DSP Timiş: Logica este să facilităm accesul la diagnostic, în aşa fel încât să nu mai avem solicitări către ambulanţă, care trebuie să prioritizeze testările în detrimentul altor patologii cronice şi acute.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid: Persoanele vulnerabile ar trebui să ia în calcul în mod serios vaccinarea. Una este să ai doar un test pozitiv, să fii asimptomatic sau minim simptomatic, să stai cinci zile acasă și alta este să devii infectat și să faci o formă gravă care după 7-8 zile, 10 zile de la evoluția bolii necesită internare în terapie intensivă.
Cei infectați cu varianta Omicron au, de obicei, simptome ca de răceală: au dureri în gât şi de cap, strănută, le curge nasul.