Apel disperat | Un pacient cu cancer la pancreas a fost plimbat trei luni între spitale

19 aprilie 2023, 18:51

Șase spitale, în două luni și jumătate. Povestea lui Valentin Plăcintă a devenit publică după ce fiica lui a cerut ajutor pe reţelele de socializare. A fost un apel disperat, după atâta timp în care tatăl ei nu a primit tratament, susține ea.

„Nu vreau să arăt cu degetul un spital anume, ci mai degrabă sistemul medical românesc care este defectuos și greoi. Sunt convinsă că sunt mult mai multe familii care au trecut și care trec printr-o situație similară. Efectiv este lăsat să moară”, spune Andreea Durdun, pe Facebook.

Bărbatul de 61 de ani a fost prima dată la Matei Balş, unde i s-au făcut analizele pentru hepatită. În urma rezultatului negativ a fost trimis la Spitalul Municipal și de acolo, la jumătatea lunii februarie, la Colentina, unde a fost o primă întervenție, la 2 zile după internare.

Prin telefon LIVIU OLTEANU – DIRECTOR MEDICAL, SPITALUL COLENTINA: Pentru o formațiune cefalică pancreatică cu indicaţia de stentare endoscopică, drept pentru care a și beneficiat de procedura asta în 16 februarie, procedură cu succes inițial și se externează în dată de 17 februarie, cu recomandare de consult.

Fiica bărbatului susține că apoi a ajuns la Institutul Oncologic Fundeni, unde a fost trimis pentru consult. Medicii de acolo i-ar fi spus că stentul este pus greșit, după cum a povestit tânăra.

Traseul pacientului continuă la spitalul Brătila și, din nou, la Colentina. Este programat și la un consult la Spitalul Militar, dar i se face rău și o ambulanță îl duce, din nou, la Spitalul Municipal. Într-un punct de vedere spitalul susține că bărbatul a fost evaluat și diagnosticat de o echipa multidisciplinară și  l-au trimis către Clinica de Oncologie din Institutul Fundeni.

Aici, la acest spital, susține fiica, i s-a recomandat să aștepte programarea de la Spitalul Colentina, din lipsă de aparatură.

Prin telefon LIVIU OLTEANU – DIRECTOR MEDICAL, SPITALUL COLENTINA: Ultima internare de care beneficiază în Spitalul Colentina este săptămâna trecută, în dată de 12 aprilie când starea clinică este alterată. Se propune o procedură pentru o tentativă de restentare, însă se constată o regresie.  Se face recomandare de consult chirurgical în vederea unei derivaţii bilio-digestive.

După 5 spitale şi un medic care ar fi susţinut că nu îl mai are ca pacinent, Valentin Plăcintă s-a internat ieri la Fundeni, pentru tratament. Acest mod de a aborda boala unui român este o practică, susține preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

VASILE BARBU – preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: Nu există responsabilitatea şi responsabilizarea la nivel de unitate medicală a medicilor care plimbă pacienții de la o secţie la alta, de la un spital la celălalt. De multe ori internează pacientul, nu finalizează actul medical, dar decontează banii de la Casă.

prin telefon prof dr. DANIEL COROIU – PREŞEDINTE, COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA: Da, este o problemă a sistemului atât timp cât nu s-a reușit să se creeze un traseu. Un caz dificil care poate nu se putea rezolva într-un spital. Se întâmplă acest lucru. Dacă doamna respectivă consideră că este o problemă trebuie să facă o sesizare. A face o analiză numai după un text pe Facebook nu cred că este corect față de nimeni.

În acest caz şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi Ministerul Sănătății au cerut explicații de la spitalele menționate de fiica bărbatului, pentru a afla ce s-a întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite