Apariție inedită pe Lacul Chios din Parcul Central al Clujului. O gâscă din Canada și-a făcut apariția în România pentru al treilea an consecutiv

7 martie 2023, 10:33

Lacul Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca a devenit și mai atractiv, odată ce aici și-a făcut apariția o gâscă din Canada. Această specie trăiește pe continentul american și migrează doar din Nord în Sud. Uneori, populația se extinde și în Europa, însă numai în țările nordice.

”E o specie tipică pentru America de Nord. Însă, în mod natural, câteva exemplare au ajuns în nordul Europei. Acolo au început să facă populații și să se înmulțească. Au mai fost câteva exemplare care au scăpat din crescătorii, din parcuri și din grădini zoologice, și ele tot în partea de nord-vest a Europei. În ultimii 20 de ani, populațiile acestea au început să crească. Ele vin înspre Est și se prea poate ca unul dintre aceste exemplare să fi ajuns aici sau se poate ca unul dintre exemplarele care a scăpat de la grădina zoologică, sau un parc, să fi ajuns și să stea în perioada asta”, motivează ornitologul Alexandru Stermin.

Mai interesant este faptul că aceeași gâscă vine de 3 ani consecutivi de fiecare dată la Cluj-Napoca. Ornitologii au observat-o și în alte zone precum Mărtinești, Ciurila, Florești sau Câmpenești.

”Este într-adevăr o apariție, de vreo 3 ani vine. De obicei, acest exemplar a fost observat în perioada noiembrie-aprilie. Este o specie care preferă prezența oamenilor. Au mai puțini prădători. Sunt niste gâște erbivore, mănâncă foarte multă iarbă și produc o cantitate foarte mare de excremente în parcuri. Dincolo de asta, în perioada de reproducere sunt extrem de agresive, chiar mai mult decât cele domestce”, a mai explicat ornitologul.

O astfel de gâscă poate zbura până la 2.400 de km zilnic, în stoluri. Exemplarul de la Cluj are o problemă la picior, însă cu toate acestea se poate deplasa, zbura și înota. Mai mult, specialiștii sunt de părere că atâta timp cât este vioaie și se poate hrăni, disfuncția piciorului nu este problematică.

Gâștele canadiene trăiesc până la 24 de ani, iar în captivitate chiar până la 30. În România, astfel de exemplare există doar în captivitate, în grădini zoologice sau parcuri.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite