Aparatele auditive, o modalitate de a preveni declinul cognitiv

5 decembrie 2022, 14:35

O echipă de cercetătorii din Singapore au realizat o meta-analiză a 31 de studii cu peste 130.000 de participanți. Ei au analizat legătura dintre pierderea auzului și declinul cognitiv pe o durată de timp de la 2 până la 25 de ani.

Studiul a constatat că utilizarea aparatelor auditive a fost asociată cu o reducere cu până la 19% a declinului cognitiv pe termen lung. Când vine vorba de declin cognitiv, prevenirea progresiei este importantă, au remarcat autorii studiului. „Demența este mult mai ușor de prevenit decât de tratat. Și extrem de dificil de inversat”, a spus autorul principal al studiului, dr. Benjamin Tan, membru al Școlii de Medicină Yong Loo Lin, Universitatea Națională din Singapore.

Pierderea auzului, deși este un mare factor de risc pentru declinul cognitiv, este destul de ușor de corectat în țările dezvoltate. În caz că aveți problema de auz, discutați cu medicul ORL pentru a asigura o corecție adecvată și optimă pentru a evita aceste probleme.”, a adăugat dr. Thomas Holland, medic om de știință al Institutului Rush privind îmbătrânirea.

În plus, o meta-analiză ulterioară a 11 lucrări despre pierderea auzului a arătat că, după folosirea aparatelor auditive, participanții au obținut un scor cu 3% mai bun la testele cognitive pe termen scurt.

Aceasta nu este prima dată când pierderea auzului este asociată cu declinul cognitiv. De fapt, pierderea auzului este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru demență, împreună cu fumatul, sedentarismul și obezitatea. În 2016, de exemplu, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că atunci când pacienții cu deficiență de auz și au folosit aparate auditive, au obținut un scor mai bun și mai rapid la testele de memorie și atenție.

La fel ca ochelarii cu prescripție medicală, aceste dispozitive trebuie să fie reglate individual pentru tipul specific de pierdere a auzului unei persoane și există șansa ca acest lucru să modifice anumite părți ale creierului. Multe interacțiuni umane se bazează pe sunet. Și vorbirea, înțelegerea limbajului și memoria sunt toate strâns legate în creier.

Demența este, de asemenea, puternic asociată cu afectarea regiunilor creierului care ajută la controlul limbajului. Aparatele auditive ar putea, prin urmare, să funcționeze pentru a menține acele zone din creier active, exersându-le aproape ca un mușchi. O altă teorie sugerează că pierderea auzului îngreunează interacțiunile sociale, ducând la singurătate, care pare să fie și un factor de risc pentru demență.

Astăzi, demența este principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial, iar cercetătorii prevăd că numărul cazurile se vor tripla până în 2050. Pierderea auzului este asociată cu o creștere cu 9% a riscului. Deci, dacă aparatele auditive pot combate oarecum declinul cognitiv, impactul lor ar putea fi imens și pentru prevenția demenței.

Cu toate acestea, aparatele auditive nu sunt singura modalitate de a preveni declinul cognitiv și este importantă o abordare preventivă completă.

Un articol de Maria Chiriță

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite