Angajaţii din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanţă, un imbold pentru turismul românesc. Vicepreședintele ANAT: Nu este un lux, este o investiție
Astfel, voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei de persoană, suportate de la bugetul de stat, ar putea ajunge la 4,2 milioane de angajaţi din mediul privat.
Măsura ar avea un impact bugetar anual de peste 6 miliarde de lei, iar susţinătorii proiectului spun că ar fi un imbold important pentru turismul românesc, puternic lovit de pandemie.
”Trebuie să avem măsuri și programe pentru a susține turismul intern. În primul rând, angajații au nevoie de această echitate”, susține Adrian Voican, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
În privința modalității și sezonului în care angajații români folosesc voucherele Adrian Voican spune: ”Avem niște studii și s-a dovedit că voucherele de vacanță sunt folosite ca modalitate de finanțare a vacanței în proporție de 40% în intersezon, adică primăvara și toamna, și în proporție de 10% în perioada de vârf de sezon. (…) Oamenii merg peste tot. Găsești vouchere de vacanță la munte, la mare, în stațiuni balneare, în unitățile de cazare din zonele rurale”.
Legat de posibilitatea ca acest proiect să fie votat și dacă se va găsi finanțare, vicepreședintele ANAT este de părere că nu este vorba de o finanțare, ci de o investiție. ”Nu este un lux, este o investiție. Banii se întorc înapoi, o.12 lei se întorc pentru fiecare leu investit în analiza fiscală, iar în PIB-ul României se întorc 0.51 lei în plus față de acel leu investit, deci mai devreme sau mai târziu revedem acești bani în economie”.