Angajaţii din mai multe instituții au protestat şi ameninţă cu grevă generală. „Veniţi în fiecare birou, să vedeţi în ce condiţii lucrăm!”

1 iulie 2025, 11:52 (actualizat 1 iulie 2025, 18:29)

Au fost din nou proteste spontane în mai multe instituţii ale statului. Printre acestea, Curtea de Apel Bucureşti, Primăria Capitalei, Ministerul Finanțelor și Institutul Național de Statistică. Angajaţii au întrerupt munca şi ameninţă cu greva generală, nemulţumiţi de tăierea sporurilor pentru condiții vătămătoare decisă de guvern, dar şi de alte măsuri anunţate pentru reducerea cheltuielilor bugetare. La Finanțe și la Justiție, miniștrii i-au chemat la discuții pe reprezentanții salariaților.

La prima ora a dimineții, grefierii Curții de Apel București și ai parchetelor arondate au oprit lucrul. Ei spun că Guvernul limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut pe lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar. Angajații din justiție cer abrogarea ordonanței privind limitarea sporului pentru condiții vătămătoare. Și avertizează că vor refuza să lucreze suplimentar, ceea ce va duce la întârzierea proceselor cu până la 8 luni.


Au declanșat un protest spontan față de plafonarea sporului pentru condiții grele de muncă. Diminuările salariale sunt de la 500 până la 1000 de lei.

Angajații Ministerului de Finanțe protestează pentru a doua zi. Liderii de sindicat au fost invitați la discuții cu miniștrii. Ministrul i-ar fi asigurat pe angajați că limitarea sporului e temporară.

Protest spontan în instanțele și parchetele din București

Protest spontan în instanțele și parchetele din București. Salariații din justiție sunt nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă adoptată ieri de Guvern, care limitează drastic sporul de condiţii de muncă grele. 

„Putem să ieşim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea şi, atunci, toată România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii. În fiecare zi creşte numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut în stradă în jur de 5.000, astăzi avem în stradă, în faţa instituţiilor, în jur de 8.000 de oameni. Până la 20.000 de oameni mai avem. Eventual nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii. Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituţia şi ne ducem acasă. Până ajungi la preşedinte şi la premier sunt o mie de indivizi care îşi dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva şi încearcă să rezolve problemele majore”, a susţinut preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Angajaţi din Finanţe, către Nazare: Veniţi în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeţi în ce condiţii lucrăm

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a ieşit marţi din birou pentru a discuta cu angajaţii care protestau pe holurile instituţiei, iar aceştia l-au invitat să vadă condiţiile în care îşi desfăşoară lucrul.

„Veniţi în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeţi în ce condiţii lucrăm”, a afirmat un angajat, conform unor postări video de pe pagina de Facebook, Finanţe Sed Lex.

În replică, ministrul a precizat că a mers în birourile angajaţilor de fiecare dată când a ocupat această funcţie şi a invitat reprezentanţii protestatarilor la dialog, pentru a găsi soluţii.

„Eu am făcut asta de fiecare dată când am ajuns ministru. Îi aştept pe reprezentanţii dumneavoastră să discutăm, să găsim soluţii, altfel nu găsim„, a afirmat ministrul.

Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabileşte cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.

Au protestat din nou și angajații Fiscului din Craiova, Constanța și Galați. Dar și salariații Institutului Național de Statistică, precum și cei din Primăria Capitalei.

Și angajații de la Sistemul de gospodărire a apelor Gorj, Vrancea și Bacău au oprit activitatea pentru câteva ore, în semn de protest.

Prevederile Ordonanţei intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 şi se aplică până la 31 decembrie 2026.

„În raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 de lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legate în vigoare”, prevede Ordonanţa de Urgenţă publicată în MO.

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit, şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite conform Legii nr 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub opt ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 zile lucrătoare.

Protest spontan în instanțele și parchetele din București

Protest spontan în instanțele și parchetele din București. Salariații din justiție sunt nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă adoptată ieri de Guvern, care limitează drastic sporul de condiţii de muncă grele. 
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite