ANCOM a efectuat cu SpaceX un test în premieră pentru revizuirea unei reglementări în comunicaţiile satelitare

2 octombrie 2024, 17:35

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX au efectuat primul test în condiţii reale pentru a demonstra că sistemele de sateliţi non-geostaţionari (NGSO) ai reţelei Starlink pot funcţiona fără a interfera cu reţelele de sateliţi geostaţionari (GSO).

Potrivit unui comunicat de presă al arbitrului pieţei de telecomunicaţii, transmis miercuri Agerpres, datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene şi internaţionale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfăşurare şi care vor putea îmbunătăţi ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicaţiilor satelitare.

„ANCOM participă şi contribuie activ la lucrările Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT). UIT este organismul ONU care, prin Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor (WRC), este responsabil pentru analiza şi, dacă este necesar, revizuirea Regulamentului radiocomunicaţiilor (RR), tratatul internaţional care reglementează alocarea orbitelor geostaţionare (GSO) şi utilizarea spectrului de frecvenţe radio aferent şi a celui alocat pentru comunicaţii prin sateliţi non-geostaţionari (NGSO). Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost elaborate şi convenite în urmă cu 25 de ani. Sistemele NGSO FSS care funcţionează în anumite benzi de frecvenţe trebuie să îndeplinească limitele epfd pentru a se asigura că nu provoacă interferenţe inacceptabile reţelelor GSO FSS şi BSS”, se arată în comunicat.

În context, România consideră că reducerea decalajului digital şi asigurarea conectivităţii necesită utilizarea în comun a sateliţilor de comunicaţii geostaţionari şi non-geostaţionari.

„La fel de importantă este adoptarea unui cadru de reglementare aliniat noilor realităţi, prin care să se asigure în continuare protecţia reţelelor geostaţionare, permiţând în acelaşi timp valorificarea întregului potenţial al reţelelor non-geostaţionare, aducând astfel un beneficiu direct utilizatorilor finali români şi globali. În acest sens, ANCOM, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX, a decis să-şi ofere contribuţia la studiile epfd în curs de desfăşurare prin intermediul unei campanii de testare în condiţii reale, pentru a demonstra protecţia reţelelor GSO în condiţiile unor limite mai relaxate pentru NGSO. Premergător testului, România a analizat istoria modului în care au fost stabilite limitele epfd în urmă cu 25 de ani. La acea vreme, administraţiile au convenit asupra unui criteriu de protecţie agregat de 10% pentru „creşterea indisponibilităţii” legăturilor GSO. A fost introdus conceptul de „măşti epfd” artificiale”, menţionează Autoritatea.

ANCOM consideră că un cadru de protecţie adecvat pentru reţelele geostaţionare include: un set complet de legături de referinţă geostaţionare reprezentând operaţiunile GSO moderne existente şi nu doar teoretice; criterii de protecţie convenite între operatorii ambelor sisteme.

În baza acestor considerente, Autoritatea a instalat în România, în perioada 23 – 24 iulie 2024, echipamente pentru un „test epfd” în condiţii reale, primul de acest fel din lume, iar Ministerul Apărării Naţionale a furnizat caracteristicile legăturilor de link-buget şi pragul de indisponibilitate C/N al unora dintre cele mai sensibile legături de comunicaţii din ţară în banda Ku.

Criteriul de protecţie selectat pentru a asigura protecţia este cel convenit în urmă cu 25 de ani, şi anume o creştere agregată de 10% a indisponibilităţii serviciului. În plus, va fi testată şi o creştere de 3% a indisponibilităţii serviciului individual. SpaceX a efectuat simulări computerizate precise pentru a extrage parametrii operaţionali necesari atingerii marjelor de protecţie de 10% şi 3%

Conform reglementatorului, testul va simula o creştere potenţială de opt ori a capacităţii reţelei Starlink în zona de testare de aproximativ faţă de limitele actuale.

Reprezentanţii ANCOM menţionează că rezultatele testului vor fi prezentate în cadrul reuniunilor Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (UIT) la nivel european şi internaţional, ca parte a contribuţiei României la studiile în curs de desfăşurare privind epfd.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite