Anchetă la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce trei persoane au murit în urma consumului de pește. Alți 30 de oameni au ajuns la spital, dintre care unul este în stare gravă
Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut miercuri. Mai mulți pacienți de la spitalul de Psihiatrie Murgeni acuzau crampe abdominale și diaree. Au fost diagnosticați cu enterocolită infecțioasă și au primit tratament. La patru dintre pacienți, evoluția bolii fost galopantă. Trei dintre ei au murit în câteva ore.
Rodica Hitruc, medic primar psihiatrie, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Dimineață nu au fost mulți pacienți care prezentau simptome și au fost puși pe medicație. În cursul serii au apărut simptome digestive și la cei care pe parcursul zilei nu au avut niciun fel de simptom.
Ionel Carp, managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni: Evoluția a fost fulminantă, spune și medicul epidemiolog, că nu a mai întâlnit.
Marius Stanciu, purtător de cuvânt, ISU Vaslui: Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardiorespirator au fost necesare aplicarea maneverelor salvatoare de viață. Însă, aceștia au fost declarați decedați. O altă persoană aflată în stare comatoasă a fost transportată la Centrul de Primiri Urgențe Bârlad.
Pacientul ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă, are deocamdată o evoluție staționară. Alti 29 de pacienți au fost preluați cu ambulantele și transportați la spitalele din Bârlad și Vaslui, iar 5 dintre ei au ajuns la Iași.
Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: Au fost stablizați, nu necesită îngrijire de Terapie Intensivă. Pacienții sunt stabili din punct de vedere cardiorespirator. Cu toate acestea, sunt atent monitorizați de o echipă multidisciplinară.
Potrivit conducerii spitalului Murgeni, cu o zi înainte de apariția simptomelor, pacienții spitalului mâncaseră produse din pește. Dimineața și seara – icre și conserve de pește din comerț, iar la prânz- pește prăjit de la o mănăstire din apropiere. Starețul spune că și călugării au mâncat aceleași preparate și nu au avut probleme. Proprietarul depozitului de unde a fost cumpărat pestele susține că marfa lui era în regulă.
Octavian, proprietarul depozitului: Dacă era de la mine, era problemă și în alte localități. La mine o stat numai vreo 20 de zile. Dacă stă în cameră la congelat nu poate să se strice în 20 de zile. Nu mai am! (n.r. pește)
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Ce s-a întâmplat acolo s-a bazat pe o neglijență sau nerespectarea unor protocoale legate de modul de administrare a hranei. Distribuția mâncării într-un spital trebuie făcută din surse autorizate. Nu e un spital în subordinea Ministerului Sănătății, ci în subordniea primăriei. Dacă era în subordinea Ministerului Sănătății sigur am fi luat o măsură de suspendare a managerului.
Oana Șopu, purtător de cuvânt IPJ Vaslui: În cauză se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe Lângă Judecătoria Bârlad sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă
Mănăstirea Florești, de unde au fost aduse pachetele de mâncare, a fost amendată cu 40 de mii de lei de Direcția Sanitară Veterinară pentru că nu are avize și autorizații pentru cantină și catering. Ceilalți 110 pacienți din Spitalul de Psihiatrie Murgeni nu au avut probleme de sănătate.
Nu doar mănăstirea din Florești a fost sancționată pentru că a furnizat mâncare fără să fie autorizată, ci și spitalul. Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare Vaslui au aplicat o amendă de 12 mii de lei pentru că unitatea medicală nu a respectat normele conform cărora trebuia să se asigure că alimentele provin din surse controlate.
În ceea ce privește cantina spitalului, la aceasta nu au fost găsite probleme. La mănăstire în schimb s-au găsit peste 100 de kilograme de pește care a fost pus sub restricții sanitare veterinare, până la definitivarea anchetei. Aceeași măsură a fost luată și în cazul produselor din pește din blocul alimentar al spitalului.
Până la această oră, specialiștii de la Institutul de medicină legală au analizat probele prelevate de la unul dintre pacienții internați.
Au fost excluse dintre cauzele îmbolnăvirilor contaminarea cu nitrați și nitriți, la fel și diferitele tipuri de alcooli. Alte rezultate sunt în continuare așteptate, atât ale analizelor făcute de Direcția Sanitar Veterinară pe probele de alimente, cât și ale autopsiei celor trei persoane decedate.
–––––––-
ACTUALIZARE Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a amendat cu 40.000 de lei Mănăstirea Floreşti, care a livrat sub formă de pachete mâncare pe bază de peşte către Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde mai mulţi pacienţi au prezentat simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, trei bolnavi au decedat, iar altul este în stare gravă la Spitalul Bârlad.
ACTUALIZARE Poliţiştii au deschis dosar penal în acest caz. „La data de 22 noiembrie 2023, Poliţia Oraşului Murgeni a fost sesizată, prin apel la numărul 112, la diverse intervale de timp, cu privire la faptul că trei pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni, un bărbat şi două femei, cu vârste cuprinse între 46 şi 54 de ani, domiciliaţi în oraşul Murgeni, au fost găsiţi în stare de inconştienţă. Echipajele de ambulanţă au efectuat manevre de resuscitare, însă fără niciun rezultat, fiind declarat decesul acestora. În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.
ACTUALIZARE Cinci pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Murgeni, judeţul Vaslui, au fost aduşi, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, din cauza toxiinfecţiilor alimentare suferite. Managerul spitalului, dr. Florin Roşu, a declarat că în unitatea medicală au fost aduşi doi bărbaţi şi trei femei, care erau internaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni.
Reprezentanții ministerului Sănătății au fost anunțați aseară de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui despre o situație gravă apărută la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce Ambulanța a fost solicitată să intervină de patru ori în decurs de câteva ore.
Patru pacienți au prezentat simptome digestive, vărsături și diaree. Din datele pe care le avem, trei dintre ei au murit, iar al patrulea este la spitalul din Bârlad în stare gravă.
Celula de criză de la ministerul Sănătății a decis miercuri seara ca 20 de pacienți să fie transferați la spitalul din Bârlad cu ambulanța de victime multiple de la ISU Iași și cu mașini de la SAJ Vaslui.
Nu se știe, deocamdată, ce a provocat această situație. Se știe încă că pe 21 noiembrie pacienții și o parte a personalului spitalului au consumat alimente pe bază de pește furnizate de mănăstire din Florești. Starețul mănăstirii susține că și călugării au mâncat aceleași preparate și nu au avut probleme de sănătate.
Potrivit primarului din Murgeni, în afară de alimentele primite de la mănăstire, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve de pește.
Probe din alimente au fost trimise la Centrul se Sănătate Publică din Iași, pentru analize microbiologice.
Cercetările în acest caz sunt preluate de Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vaslui.