Anchetă în Marea Baltică, după ce interconectorul EstLink 2 dintre Finlanda şi Estonia a fost rupt

27 decembrie 2024, 21:03

Estonia a lansat patrule maritime pentru a-şi proteja conexiunea electrică cu Finlanda, la două zile după ce cablul EstLink 2 care leagă cele două ţări a fost rupt, probabil de un petrolier care venea dintr-un port rusesc. Finlanda a anunțat că e prematur să prezinte concluzii, dar ştie cine se află în spatele acestui posibil act de sabotaj.

În anchetă sunt implicate atât NATO, cât și Uniunea Europeană. Secretarul general al Alianței, Mark Rutte, a anunțat că NATO își va spori prezența militară în zona Mării Baltice.

Alexander Stubb, președintele Finlandei: Mesajul nostru e foarte clar. Situaţia e sub control şi trebuie să colaborăm vigilenţi, în continuare, pentru a ne asigura că infrastructura critică nu e avariată de terţe părţi. E prea devreme să tragem concluzii privind motivele. Ştim cine a făcut-o.

Interconectorul EstLink 2 dintre Finlanda şi Estonia a fost întrerupt miercuri, iar suspiciunile au vizat un petrolier, care navighează sub pavilionul insulelor Cook şi despre care se crede că face parte dintr-o “flotă fantomă” a rușilor. „Flota fantomă” se referă la navele care transportă ţiţei şi produse petroliere ruseşti sub embargo.

Estonia începe demersuri pentru schimbarea legilor maritime internaționale, care sunt învechite și depășite de evoluțiile geo strategice.

Liisa Pakosta, ministrul Estonian al Justiției: Trebuie să regândim legile datorită dezvoltărilor tehnologice rapide, cum este infrastructura subacvatică, prin care ne putem dezvolta economic, prin care guvernele pot face schimb de informaţii, prin care oferim cetăţenilor noştri servicii, dar şi pentru dronele subacvatice, de exemplu.

Vasul Eagle S transporta 35.000 de tone de combustibil și fusese încărcat în porturi din Rusia. În zona cablului de electricitate a încetinit mult, iar momentul a coincis cu secționarea acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite