Analiză Washington Post despre demisia lui Jürgen Klopp de la Liverpool si fenomenul epuizării în muncă

27 ianuarie 2024, 19:25 (actualizat 27 ianuarie 2024, 20:27)

Jürgen Klopp părea epuizat. În vârstă de 56 de ani, privit drept unul dintre cei mai mari manageri din fotbalul internațional, a oftat și și-a căutat cuvintele potrivite. „Simt – cum pot să spun asta? – simt că rămân fără energie”, a declarat Klopp, într-un mesaj video de 24 de minute despre decizia sa de a renunța la funcția de antrenor principal al clubului de fotbal Liverpool. „Sunt foarte bine acum. Dar știu că nu pot face treaba din nou, și din nou, și din nou, și din nou.”

În timp ce anunțul lui Klopp i-a șocat pe mulți din comunitatea sportivă internațională, înregistrarea sa a oferit și o imagine remarcabil de candidă asupra epuizării și a felului în care pot arăta primele semne de burnout – sindromul epuizării în muncă, notează The Washington Post.

„Aceasta este o persoană care se cunoaște foarte bine”, a spus Michael Leiter, profesor emerit la Universitatea Acadia și coautor al cărții „The Burnout Challenge: Managing People’s Relationships With Their Jobs”. „Are curajul să spună – o să ies din asta. În schimb, mulți oameni s-ar prăbuși și s-ar consuma. Îl admir într-un fel.”

Klopp este cea mai recentă figură de mare profil care a decis să ia o pauză în punctul culminant al carierei sale. Anul trecut, fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, care a câștigat laude la nivel mondial pentru stilul de conducere, a demisionat la apogeul popularității sale, notând că nu are „suficient în rezervor” pentru a-și face corect munca. Starul tenisului Naomi Osaka era în formă maximă în 2021, când a anunțat că are nevoie de o pauză de la sport.

Deși Klopp nu a folosit expresia „burnout”, cu siguranță a descris unele simptome.

Ce este bournout-ul?

Burnout-ul este frecvent întâlnit în special în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, al studenților la Medicină și al celor care oferă îngrijire. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a definit epuizarea ca un „fenomen ocupațional”, dar epuizarea la locul de muncă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale și fizice și este strâns legată de depresie și anxietate.

Intervievat de The Washington Post, Mark Aoyagi, co-director al Programului de psihologie a sportului și performanței la Universitatea din Denver, a explicat că epuizarea este un sindrom care are trei părți: un sentiment de epuizare, cinism în ceea ce privește locul de muncă și sentimentul că nu mai ești eficient. Experții au spus că Klopp a arătat unele dintre semnele de epuizare.

„Din cele pe care le știm se observă că, în mod sigur, prezintă prima parte a sindromului de epuizare, care este piesa supraextinsă, piesa de epuizare”, a declarat Aoyagi.

Leiter a fost de acord. „Epuizarea este această combinație între a fi epuizat, cinic, dar și cu adevărat descurajat”, a spus Leiter. „Partea care i-a lipsit a fost cinismul. Era cu siguranță epuizat.”

Burnout-ul „poate însemna multe lucruri diferite pentru mulți oameni diferiți”, spune și Jud Brewer, director de cercetare și inovare la Centrul de Mindfulness al Universității Brown. „Oricine poate suferi de epuizare. Deci, într-adevăr, este vorba despre momentul în care cineva pur și simplu nu își mai poate îndeplini sarcinile.”

Cum știu dacă sunt cu adevărat epuizat sau doar muncesc din greu?

În timpul anunțului său video, Klopp a relatat cum s-a așezat cu personalul său și a planificat sezonul viitor, inclusiv potențiale semnări și tabăra de vară. „Tocmai mi-am dat seama că nu sunt – m-am gândit – nu sunt sigur că atunci mai sunt aici. Și eu am fost surprins de asta. Și apoi am început, evident, să mă gândesc la asta.”

Potrivit lui Leiter, „carierele sunt atât de mult despre proiectarea ta în viitor”. Când Klopp a spus că nu s-a văzut la clubul de fotbal vara viitoare, „acesta este un semn că într-adevăr a făcut un pas în afara acestui circuit”.

„Acea viziune asupra viitorului în care el nu numai că nu este piesa centrală, dar nici măcar acolo”, a subliniat Leiter, „asta îi spune ceva”.

Când cineva este complet epuizat, spune Aoyagi, acea persoană „nu poate continua”. „Trebuie să te oprești”. Dacă nu ești sigur că te confrunți cu burnout la locul de muncă, Aoyagi a spus că sfatul lui este „să-l onorezi”.

„Tratează-l ca și cum ar fi adevărat, dar și interoghează-l”, a spus Aoyagi. „Explorați: când mă simt așa? Este persistent? Se întâmplă în diferite domenii? Este mai rău dimineața? Mai rău la sfârșitul zilei?” „Epuizarea este un fel de punct final al unui drum lung, lung”, a spus Aoyagi. „Ceea ce vrei să poți face este să poți identifica când ești pe acel drum și care sunt sursele acestuia, astfel încât să le poți aborda în mod corespunzător.”

Cum se simte epuizarea în muncă?

Klopp a folosit o analogie cu mașina sport pentru a explica sentimentele care au condus la decizia sa de a demisiona.

„Sunt ca o mașină sport adecvată, nu cea mai bună, dar una destul de bună, care poate încă să ruleze cu 160, 170, 180 de mile pe oră”, a spus Klopp. „Dar eu sunt singurul care vede că acul rezervorului scade. Lumea exterioară nu vede asta. Te duci cât trebuie să mergi, dar apoi ai nevoie de o pauză. Trebuie să mergi la benzinărie. Exact asta știu că trebuie să fac.”

Alan Chu, profesor asociat de psihologie aplicată a sportului la Universitatea din Carolina de Nord Greensboro, a spus că nu crede că există „o persoană mai bună” care să transmită acest tip de mesaj.

Klopp este considerat unul dintre cei mai buni manageri de fotbal din lume și, de când a preluat conducerea în 2015, a condus Liverpool la o serie de succese. Decizia lui Klopp de a da un pas înapoi „spune lumii că, deși ai putea fi cel mai bun dintre cei mai buni în acest moment, ești totuși o persoană”, a spus Chu.

„El și-a ascultat inima și și-a ascultat mintea”, a spus Chu. „Pur și simplu nu are entuziasm. Ascultând clipul, el știe asta. Pur și simplu nu mai are același tip de energie.” „Îmi imaginez că viața unui antrenor într-o astfel de lume este pur și simplu necruțătoare”, a spus Leiter. „Dar el nu a fost chiar cinic. A vorbit despre iubirea echipei și a muncii sale. Oamenii care sunt cu adevărat epuizați – trec de la a iubi asta la a urî asta.” „Mulți oameni care se identifică drept epuizați” sunt de fapt supraîncărcați, a explicat el. Din acest stadiu este însă mult mai simplu să „revii” cu puțin somn și o pauză.

Klopp a spus că nu știe ce rezervă viitorul. El va termina sezonul și apoi va lua o pauză „cel puțin un an”. „Trebuie să găsesc și un alt scop”, a spus el.

„Dacă mă întrebi: „Vrei să mai lucrezi vreodată ca manager?’, aș spune acum „nu”. Dar nu știu, evident, cum voi simți, pentru că nu am mai fost niciodată în situația asta. Ceea ce știu cu siguranță – nu voi conduce niciodată, niciodată, un alt club în Anglia decât Liverpool, 100%. Nu se poate așa ceva. Dragostea mea pentru acest club, respectul meu pentru oameni este prea mare.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă