Analiză Reuters: Responsabili ai administraţiei Trump iau în considerare o cale mai lungă pentru pacea în Ucraina

Război Rusia - Ucraina. Sursa: Profimedia Images
2 aprilie 2025, 11:17

Responsabili de rang înalt din cadrul administraţiei preşedintelui american Donald Trump au luat în discuţie în ultimele zile probabilitatea ca SUA să nu poată să ajungă la un acord de pace în Ucraina în următoarele luni, concepând noi planuri pentru a exercita presiuni atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei, afirmă doi oficiali familiarizaţi cu dosarul, potrivit Reuters.

La începutul mandatului său, preşedintele Donald Trump şi principalii săi consilieri şi-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace durabil în lunile următoare.

Dar niciun acord nu pare iminent, au declarat oficialii citaţi de Reuters, lăsând să se înţeleagă faptul că războiul ce durează de peste trei ani ar putea s-ar putea prelungi, iar Ucraina va avea nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operaţiunile sale militare.

Un astfel de rezultat ar fi un dezastru pentru Trump, care se consideră un negociator redutabil şi a promis de nenumărate ori o încheiere rapidă a conflictului, ce a făcut deja zeci de mii de morţi şi care riscă să atragă NATO într-un război cu Rusia, ţară dotată cu arsenal nuclear.

Timp de săptămâni întregi, înalţi oficiali americani au criticat, în privat, modul în care Kievul gestionează negocierile şi ceea ce ei consideră drept rezistenţă la acordul cu Washingtonul privind exploatarea mineralelor rare şi continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, Moscova este cea care a provocat frustrări administraţiei de la Washington.

Într-o serie de reuniuni şi discuţii telefonice în weekendul trecut, responsabili ai Casei Albe şi Departamentului de Stat au recunoscut că preşedintele rus Vladimir Putin se opune intens tentativelor Washingtonului de a se ajunge la un acord de pace durabil şi au discutat ce sancţiuni economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au spus sursele.

Furia tot mai mare faţă de Moscova, inclusiv din partea lui Trump însuşi, marchează o schimbare în deliberările interne ale administraţiei americane cu privire la dorinţa Moscovei de a negocia.

Trump a declarat mult timp că are încredere în preşedintele rus şi că el crede că liderul este angajat faţă de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intenţiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele citate, deşi Trump continuă să-şi afişeze public convingerea că Putin doreşte să pună capăt războiului.

Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea administraţia americană pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, însă un înalt oficial american a afirmat că executivul SUA continuă să analizeze tarife şi sancţiuni suplimentare pe care le-ar putea impune.

Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că a fost „furios” după ce Putin a criticat credibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că SUA ar putea impune tarife vamale suplimentare de 25-50% ţărilor care cumpără petrol rusesc.

Într-o întâlnire cu miniştrii de externe din ţările baltice săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată şi a indicat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii consultat de Reuters.

„Există o frustrare profundă în privinţa negocierilor cu guvernul rus”, a completat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, James Hewitt. „Preşedintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancţiuni secundare pentru tot petrolul care provine din Rusia dacă ei (ruşii) nu sunt serioşi în ceea ce priveşte soluţionarea paşnică a acestui conflict”. a afirmat el.

Departamentul de Stat american nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters, la fel şi ambasadele Rusiei şi Ucrainei din Washington.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat într-un interviu publicat marţi că Moscova nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează problemele care, în opinia Kremlinului, au stat la originea războiului.

Analişti şi responsabili din serviciile de informaţii europene şi americane avertizează de mult timp că este puţin probabil ca Putin să negocieze cu bună credinţă încheierea războiului în Ucraina atât timp cât el crede că Rusia câştigă pe câmpul de luptă.

După preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, principalii săi consilieri erau încrezători că trei ani de sancţiuni împotriva Rusiei – şi perspectiva fie de relaxare, fie de înăsprire a presiunii economice – ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.

Astăzi, mulţi dintre ei, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi generalul Keith Kellogg, emisarul administraţiei pentru Ucraina, se întreabă cu privire la măsura în care Putin poate fi influenţat fără concesii semnificative din partea SUA şi a Europei, în special în ceea ce priveşte operaţiunile lor militare pe continent.

În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului şi s-a apropiat de multe dintre poziţiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a formulat ceea ce analiştii au numit cereri „maximaliste” şi sunt puţine şanse să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa.

Moscova solicită în special ca SUA şi NATO să-şi reducă activităţile militare în Europa, îndeosebi în ţările care se învecinează cu Rusia, şi ca nicio forţă de menţinere a păcii să nu fie desfăşurată în Ucraina ca parte a vreunui acord.

Un înalt responsabil american a afirmat, deşi Casa Albă continuă să analizeze impunerea de noi tarife vamale şi sancţiuni, este puţin probabil ca Rusia să fie afectată de astfel de restricţii economice.

De asemenea, Trump şi-a exprimat din nou frustrarea faţă de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să întoarcă spatele acordului privind mineralele.

„Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare şi, dacă face asta, va avea probleme, probleme mari, mari”, a spus Trump duminică.

Hewitt a afirmat că preşedintele consideră acordul privind mineralele drept „un element-cheie al restabilirii păcii în Ucraina”.

Un alt oficial american a spus că oficiali din administraţie iau în considerare modificarea unor părţi ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.

Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului asupra infrastructurii energetice, cât şi în Marea Neagră. Acordurile nu au fost încă puse în aplicare.

În pofida acordului iniţial privind o încetare a focului în sectorul energetic, Ucraina şi Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord privind Marea Neagră, oficialii ruşi au declarat că Moscova are nevoie în primul rând de restabilirea accesului la anumite pieţe comerciale şi sisteme de plată.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite