Analiză CNN: Cum a devenit dreapta politică americană, activă în mediul online, obsedată de o țară europeană ca România

Donald Trump / Profimedia images
15 martie 2025, 15:12

România a devenit un punct de interes surprinzător pentru noua administrație americană, ale cărei priorități de politică externă includ oprirea războiului din Ucraina, remodelarea Orientului Mijlociu și extinderea influenței SUA, scrie CNN într-o analiză publicată pe site.

Obișnuită să nu se afle în centrul atenției internaționale, societatea românească a fost surprinsă de interesul administrației Trump pentru politica sa internă, un subiect rar discutat pe scena globală.

„Este fără precedent”, a declarat Oana Popescu-Zamfir, director al GlobalFocus Center, un think-tank din București. Ea a subliniat că nu își amintește un alt moment în istoria post-sovietică a României când țara a fost monitorizată atât de atent din exterior.

Interesul s-a concentrat pe Călin Georgescu, un candidat ultranaționalist considerat prietenos cu Kremlinul, a cărui campanie prezidențială a fost anulată brusc anul trecut, și pe Andrew Tate, un influencer din zona „manosferei”, acuzat de viol și trafic de persoane de către autoritățile românești, acuzații pe care le respinge.

Deși cei doi nu au multe lucruri în comun, ambii și-au construit imaginea de victime ale unei „vănători de vrăjitoare” orchestrate de instituții liberale corupte – o narațiune similară cu cea a fostului președinte american Donald Trump. Acest lucru i-a transformat în simboluri ale conservatorilor americani și i-a pus în opoziție cu statul român.

Cazurile Georgescu și Tate în viziunea dreptei americane

Pentru dreapta online americană, Georgescu este un politician cu opinii neconvenționale, căruia i s-a refuzat victoria electorală sub pretextul unei presupuse „interferențe externe”.

În cazul lui Tate, aceștia văd un om influent, victima unor acuzații fabricate pentru a-l discredita. România a ajuns astfel să fie percepută de unii conservatori americani drept un exemplu de „amenințare din interiorul Europei”, conform senatorului JD Vance.

După ce România a ridicat restricțiile de călătorie pentru Tate – aparent în urma unor presiuni din partea SUA – influencerul a susținut că acuzațiile împotriva sa sunt false, comparându-și situația cu cea a lui Trump, notează CNN.

Georgescu și conexiunea cu Trump

Georgescu, care era aproape necunoscut înainte de alegerile din România, și-a aliniat discursul cu cel al fostului președinte american. Inițial, acesta critica administrația SUA și răspândea teorii conspiraționiste despre senatorul JD Vance, dar ulterior și-a schimbat strategia, adoptând un discurs inspirat de retorica trumpiană.

„Georgescu s-a inspirat dintr-un stil politic marcat de gândire conspiraționistă, dezinformare și atacuri personale asupra adversarilor”, a declarat Corneliu Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea Oxford, pentru CNN.

Intervenția administrației Trump

Pe lângă cazul Georgescu, analiștii sunt surprinși și de eforturile administrației Trump de a interveni în cazul fraților Tate. Financial Times a raportat recent că Richard Grenell, fost trimis special al lui Trump, ar fi exercitat presiuni asupra Ministerului de Externe român pentru a ușura restricțiile impuse fraților Tate în timpul Conferinței de Securitate de la München. Ministerul român de Externe a negat existența oricărei presiuni, iar Grenell a respins acuzațiile.

Cu toate acestea, la scurt timp după conferință, interdicția de călătorie impusă fraților Tate a fost ridicată. Andrew și Tristan Tate sunt acuzați de trafic de persoane și formarea unui grup infracțional organizat, iar Andrew Tate se confruntă și cu o acuzație de viol. Într-o altă anchetă, cei doi sunt investigați pentru spălare de bani, acuzații pe care le neagă.

Implicații geopolitice

România a devenit astfel un subiect controversat în rândul conservatorilor americani, iar unii analiști consideră că acest interes face parte dintr-o strategie mai amplă de a submina Uniunea Europeană.

Marietje Schaake, expert în politici digitale la Stanford, a declarat pentru CNN că dreapta americană l-a transformat pe Georgescu în „simbolul a tot ce este greșit în democrația europeană„, ceea ce se potrivește cu agenda de slăbire a influenței UE promovată de Trump.

Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice, a fost ridicat la rangul de erou de către conservatorii americani care se opun Bruxelles-ului. Conspiraționistul Alex Jones a calificat anularea alegerilor din România drept „una dintre cele mai evidente lovituri de stat din ultimii 100 de ani”.

Perspective viitoare

Criza politică din România și atenția intensă a dreptei americane asupra țării au avut un impact profund. Mulți români sunt nemulțumiți că Georgescu nu poate candida în alegerile din mai, în timp ce alții se tem că frații Tate ar putea scăpa de justiție.

„Cu cât mai multe părți ale lumii par aliniate ideologic cu credințele și practicile lor, cu atât mai mult se reconfirmă [Trump] în SUA”, a subliniat Popescu-Zamfir pentru CNN.

România se află acum într-o situație delicată, fiind prinsă în mijlocul unor tensiuni geopolitice și al unui val de atenție fără precedent din partea dreptei americane. Rămâne de văzut cum se va reflecta acest interes în relațiile bilaterale dintre București și Washington, notează CNN, în incheierea analizei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite