Amenințările de securitate încurcă planurile pentru digitalizarea completă. Suedia și Norvegia recomanda populației să păstreze rezerve de numerar în caz de criză sau război
Suedia și Norvegia au anunțat recent că reevaluează planurile pentru o societate complet digitalizată, fără numerar, pe fondul îngrijorărilor legate de vulnerabilitățile în fața amenințărilor cibernetice.
Dacă inițial digitalizarea plăților părea o cale de modernizare rapidă, în prezent, autoritățile nordice devin tot mai atente la riscurile acestei tranziții.
În Suedia, guvernul a introdus măsuri noi, recomandând populației să păstreze rezerve de numerar și să se asigure că au la îndemână mai multe modalități de plată în caz de criză.
Recent, Ministerul Apărării a lansat o broșură intitulată „Dacă vine criza sau războiul”, în care cetățenii sunt sfătuiți să utilizeze numerarul periodic și să aibă o rezervă de cel puțin o săptămână, precum și acces la alte forme de plată, ca parte a măsurilor de pregătire.
În Norvegia, dreptul de a plăti în numerar este consolidat printr-o nouă legislație, care va intra în vigoare de la 1 octombrie și care permite sancționarea comercianților ce refuză numerarul.
„Dacă nimeni nu acceptă numerar, acesta nu va mai fi o soluție reală în caz de urgență,” a declarat ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl.
Ministrul a subliniat că vulnerabilitatea sistemelor de plată digitale în fața atacurilor cibernetice sau a întreruperilor de curent reprezintă un risc major în contextul actual al instabilității globale.
La rândul său, banca centrală a Suediei ia în considerare lansarea unei monede digitale naționale, denumită „e-krona”, pentru a suplimenta numerarul și a consolida astfel rezistența sistemului de plată, însă acest proiect necesită sprijin politic.
Max Brimberg, cercetător la banca centrală suedeză, a precizat că numerarul poate fi singura formă de plată disponibilă în cazul unei întreruperi a sistemelor de energie sau telecomunicații.
Consolidarea opțiunilor de plată fizică este văzută drept o măsură de securitate sugerează că digitalizarea poate oferi, de asemenea, soluții eficiente în caz de criză, citând exemplul Ucrainei.
Acolo, sistemele digitale au demonstrat că pot susține reziliența într-un context de război, arătând necesitatea unui echilibru între pregătirea tradițională și tehnologiile moderne.