Ambasadorul României la Chișinău: România nu va abandona Republica Moldova în cazul aprofundării crizei de securitate
„Diversele scenarii posibile și mai puțin posibile au fost atent analizate, dezbătute și puse pe masă nu doar de la începutul atacului asupra Ucrainei, ci încă deja cu ani în urmă. Vă spun foarte sincer pentru că, până la urmă, conflictul din Ucraina nu a început în februarie 2022, el are niște ani vechime. Acum am asistat la o acutizare și la o extindere a acestui conflict deosebit de agresiv, complet nejustificat, (…) și ilegal. Aceste scenarii au fost discutate, analizate împreună cu partenerii noștri de la Chișinău. Există diverse măsuri care pot fi luate în funcție de necesitate, dar cred că cel mai bun răspuns l-a oferit deja Președintele României chiar vineri la București după întâlnirea cu doamna Maia Sandu despre acest subiect și a arătat că România va rămâne cel mai aproape de Republica Moldova și nu va abandona Republica Moldova”, a menționat Cristian-Leon Țurcanu.
El a afirmat că „deciziile vor fi luate în funcție de evoluție”.
În același context, Cristian-Leon Țurcanu a precizat că „războiul din Ucraina a generat riscuri de securitate nu doar la adresa României, ci asupra tuturor statelor din jur”.
„În momentul în care se ignoră o ordine bazată pe drept internațional, deja discutăm de o serie de riscuri care pot să atragă după sine diverse niveluri de instabilitate. (…) În situația noastră când o țară ignoră complet legislația internațională și atacă flagrant în statul vecin, (…) discutăm de un conflict deschis, de un risc palpabil care în mod evident are urmări asupra tuturor statelor vecine. Scopul nostru este să vedem că în regiunea noastră, dreptul internațional și normele internaționale redevin o normă așa cum au obișnuit să fie”, a subliniat ambasadorul României.
În ceea ce privește aprofundarea crizei alimentare, provocate de războiul din Ucraina, el a spus că „ceea ce putem vedea cu toții este faptul că urmările negative ale acestui război se simt deja, se simt pe piețele internaționale, se simt în prețurile alimentelor, se simt în întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu cereale, cu ulei, cu alte produse alimentare”.
„În același timp, se văd urmări negative asupra rețelelor de infrastructură. Discutăm de eforturi deosebit de mari depuse de țările vecine, de partenerii Ucrainei pentru a găsi rute alternative de tranzit a produselor alimentare. În mod evident țările din regiune, partenerii noștri cu toții încercăm să diminuam cât mai mult aceste urmări negative care există deja în realitate”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu.
În alt context, el a amintit că România este unul din cei trei cofondatori ai Platformei de sprijin pentru R. Moldova, alături de Germania și Franța și că abordarea Bucureștiului este „de a menține Republica Moldova pe agenda internațională, de a coagula cât mai mult sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova și de a coagula cât mai multă susținere concretă”. „E vorba de susținerea financiară, de expertiză în diverse domenii de transfer de know how în diverse domenii, toate concentrându-se până la urmă spre același obiectiv. Un proces cât mai rapid și cât mai eficient de reformă și de modernizare a Republicii Moldova care vine evident să îmbunătățească viața de zi cu zi a cetățeanului”, a mai afirmat ambasadorul României.