Ambasada Israelului a protestat după ce Vaticanul a denunţat ”măcelul” din Fâșia Gaza, rezultat dintr-un răspuns militar israelian disproporţionat

Israelul a protestat miercuri față de Vatican, după ce adjunctul papei Francisc a definit ceea ce se întâmplă în Gaza drept „măcel” rezultat dintr-un răspuns militar israelian disproporţionat contra Hamas, informează Reuters, preluată de Agerpres.
„Este o declaraţie deplorabilă. Judecarea legitimităţii unui război fără a ţine cont de toate circumstanţele şi datele relevante duce inevitabil la concluzii greşite”, a transmis Ambasada Israelului pe lângă Sfântul Scaun într-un comunicat.
Cu o zi înainte, secretarul de stat Pietro Parolin a reiterat „cererea ca dreptul Israelului la apărare, invocat pentru a justifica această operaţiune, să fie proporţional, dar care, cu siguranţă, cu 30.000 de morţi, nu este”.
„Cred că suntem cu toţii revoltaţi de ceea ce se întâmplă, de acest măcel, dar trebuie să avem curajul să mergem înainte şi să nu ne pierdem speranţa”, a spus Parolin, adăugând că „trebuie să găsim alte modalităţi de a rezolva problema Gazei, problema Palestinei”.
Un editorial publicat miercuri în ziarul oficial al Vaticanului, L’Osservatore Romano, întăreşte mesajul.
„Nimeni nu poate defini ceea ce se întâmplă în Fâşia (Gaza) drept ‘daune colaterale’ în lupta împotriva terorismului. Dreptul la apărare, dreptul Israelului de a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii masacrului din octombrie, nu poate justifica acest măcel”, potrivit editorialului.
Cel puţin 1.200 de israelieni au fost ucişi şi aproximativ 250 luaţi ostatici într-un raid al militanţilor Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, determinând Israelul să riposteze. Cel puţin 28.576 de palestinieni au fost ucişi de atunci în loviturile israeliene, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii din Gaza.
Notând că Hamas foloseşte spitale şi şcoli ca scuturi şi sugerând că majoritatea populaţiei din Gaza sprijină „activ” gruparea, ambasada Israelului a insistat că Hamas poartă toată vina pentru moartea şi distrugerile din enclava palestiniană.
Papa, care a lansat multiple pledoarii pentru pace în Orientul Mijlociu şi în alte părţi, s-a confruntat cu critici anterioare din partea grupurilor evreieşti în legătură cu poziţia Vaticanului cu privire la conflictul Israel-Gaza.