Alzheimer-ul, diagnosticat târziu. Pacienţii români ajung la medic în stadiile avansate ale bolii
Mihai nu poate uita zilele în care a constatat că bunica lui a început să îşi piardă memoria. Investigaţiile medicale au adus confirmarea unei afecţiuni nemiloase: Alzheimer, cea mai cunoscută dintre maladiile care provoacă pierderi de memorie totală uneori.
O vreme, femeia a stat acasă, cu familia, dar avea nevoie de supraveghere permanentă şi singura opţiune a fost un centru privat. Costă 2000 de lei pe lună, dar îngrijirea bătrânei este departe de standardele din centre similare din străinătate.
Specialiştii din străinătate au standarde care înseamnă etape de îngrijire şi terapii adaptate stării pacientului.
Specialiştii au identificat câteva semne care prevestesc instalarea bolii: pierderi scurte de memorie, tulburări de limbaj, uitarea unor cuvinte simple şi punerea obiectelor în locuri neobişnuite, somnolenţă, modificări rapide ale stării de spirit. Grav este că, de multe ori, familiile ignoră simptomele.
Despre numărul exact al bolnavilor de Alzheimer nu există statistici oficiale. În România, asociaţiile de profil estimează peste 300.000 de cazuri. La nivel european, anual sunt înregistrate 14.000-15.000 mii de persoane care suferă de maladie.