Alimentele s-ar putea scumpi și mai mult din cauza secetei. Producătorii agricoli au pagube mari, procesatorii ar putea plăti mai mult pentru materiile prime
Mihai Bacrău a cultivat, în primăvară, peste 150 de hectare cu porumb, în jud. Ilfov. Acum, reclamă că seceta i-a afectat peste 60% din suprafață. Și se așteaptă la producții la hectar chiar și de patru ori mai mici decât într-un an normal.
Mihai Bacrău, fermier, jud. Ilfov: În mod normal, în zona noastră de Ilfov, ajungea undeva la 10-12 tone la hectar. Acum nu știu dacă vom trece de 3-4 tone la hectarul de porumb.
Fermierul avertizează că prețul porumbului ar putea să crească și mai mult.
Mihai Bacrău, fermier, jud. Ilfov: Acum, kilogramul este 1 leu 20. Porumbul la toamnă va ajunge, undeva, peste 2 lei.
Nicolae Sitaru, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România: Costurile de producție ale culturilor înființate în 2022 sunt mult mai mari decât în trecut. Aproape că s-au dublat față de anii trecuți și fermierii așteaptă să își recupereze banii ăștia.
Grâul se vinde cu 1 leu și 60 de bani pe kilogram, de două ori mai scump decât acum un an.
Brutarii avertizează că vor scumpi produsele de panificație dacă vor plăti mai mult pentru cereale.
Aurel Popescu, preşedinte, Patronatul ROMPAN: Dacă materia primă va fi mai scumpă, categoric că influenţele se vor vedea şi în preţul de vânzare al pâinii.
Producătorii de furaje și-au făcut deja calcule și dau ca sigură o nouă creștere a prețurilor pentru hrana animalelor.
Iani Chihaia, preşedinte, Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate: Ne așteptăm la o creștere a prețurilor nutrețurilor combinate undeva între 25% și poate chiar 40%. Este inevitabilă, pe fondul deficitului de materii prime provocat de către seceta din agricultură.
Crescătorii de animale anunță și ei că vor scumpi carnea dacă vor plăti mai mult pentru furaje. De exemplu, acum, la poarta fermei, kilogramul de carne de porc se vinde cu 8 lei.
Ioan Ladoși, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc: Prețul cărnii va trebui să crească și va crește cu siguranță. N-o să avem ce face noi ca producători pentru că nu mai putem rezista în condițiile actuale. Obiectivul principal va fi să ne acoperim costul de producție pentru supraviețuire.
Și procesatorii de lactate nu exclud noi scumpiri la raft, de până la 20%, în condițiile în care în piață e deja mai puțin lapte.
Dorin Cojocaru, preşedinte, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Acum, canicula a redus cu 20% producția, dar va afecta foarte mult baza furajeră din toamnă-iarnă. Ce se întâmplă acum are impact direct asupra consumatorului român pentru că și el are o putere de cumpărare din ce în ce mai scăzută.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii caută soluții pentru a atenua impactul negativ al secetei.
Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: În multe județe porumbul ca și furaj nu mai poate alimenta fermele zootehnice. Am dispus astăzi să stabilim care sunt sursele de asigurare a furajelor pentru a putea pune în legătură fermierii dintr-o parte într-alta, în așa fel încât fermele mari ale țării să poată să furnizeze lapte pe tot parcursul și nu să avem probleme în alimentrea cu acest produs.
Reprezentanții fermierilor susțin însă că scumpirile anunțate la materiile prime ar putea fi atenuate dacă exporturile Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră vor reveni la normal, iar oferta de cereale va crește la nivel internațional.