Alexandru Rafila, despre cazul gravidei de la Botoșani: Ar trebui să dea de gândit asupra relației medic-pacient. Acest eveniment nu cred că a fost legat de o eroare medicală, ci de o lipsă de interes și empatie
Rafila spune că ar trebui lucrat mai mult la partea de empatie, care ar da pacientului încredere și ar evita astfel de incidente cum a fost cel de la Botoșani.
Ministerul Sănătății are o structură secializată, este Inspecția Sanitară de Stat, care poate să controleze condițiile igienico-sanitare și puțin mai mult, ceea ce a dus la acel raport care a sesizat inacțiunea personalului medical timp de șapte ore, cu o sarcină oprită din evoluție. Am sesizat și noi celelalte instituții care au fiecare partea de responsabilitate respectiv Colegiul Medicilor, am sesizat colegiul din Botoșani, am sesizat și Autoritatea Națională pentru managementul calității în sănătate, a arătat ministrul Sănătății.
Ceea ce ne-a contrariat extrem de mult și ne-a afectat și a dus și la decizia de a sesiza poliția municipiului Botoșani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost legat, mai degrabă, de o eroare medicală ci de o lipsă de interes și empatie, mă feresc să mă antepronunț, până vom avea mai multe date. Avem examenul de la medicină legală, am citit și eu, este clar că lipsa de acțiune a afectat serios siguranța acestei femei tinere, care dincolo de faptul că a murit a lăsat și doi copii fără mamă, a subliniat Rafila.