ALEX, primul copil AI din lume victimă a bullyingului. Mii de cuvinte și fraze au fost încărcate în memoria avatarului

12 iunie 2025, 09:50

A fost creat, cu ajutorul inteligenței artificiale, avatarul unui copil de nouă ani pentru a lupta cu un fenomen care se tot extinde – bullyingul. Mii de cuvinte și fraze din acest repertoriu au fost încărcate în memoria avatarului, numit ALEX. 8 din 10 copii au fost cel puțin o dată victimă a fenomentului, potrivit unui studiu al organizației „Salvați copiii”. Efectele pot fi catastrofale, pe viață.

Am inițiat un scurt dialog cu Alex și l-am întrebat întăi de toate de ce îi e teamă: “E greu să n-ai încredere în cei din jurul tău și să te simți mereu pe muchie de cuțit, așteptând următoarea remarcă dureroasă”.

Sentiment dureros pe care nimeni nu ar vrea să-l trăiască. Dar se întâmplă tot mai des ca un copil să ajungă în aceasta situație. De aici a plecat ideea unui agent de inteligență artificială.

Radu Pilat, director de creaţie: “El practic a fost construit din Open AI, i s-au dat niște coordonate și a fost ca un copil absolut normal, de nouă ani, cu tot skil-set-ul care vine la pachet cu asta. A rezultat  un copil drăguț, simpatic, haios, care avea pasiuni normale, fotbal, jocuri pe calculator. Următorul pas a fost să-l hrănim cu aceste fraze de bullying, în jur de 5.000. Erau din toate felurile. Erau ironii, jigniri, porecle, amenințări, glume proaste. Băieții i-au lăsat niște caracteristici comportamentale deschise și influențabile. Și, ca urmare a acestui fapt, el practic e prima inteligență artificială tristă din lume”.

Un studiu realizat de organizația „Salvați copiii” arată că 80% dintre cei chestionați au recunoscut că au fost victime ale bullyingului.

Cristina Adam, coordonator al programului program „Vorbeşte cu Alex” – „Salvaţi copiii”: Sunt semne pe care copiii le manifestă, ca de exemplu devin mai retrași, devin mai tăcuți, nu mai stau de vorbă cu părinții. Vin acasă, se închid în camera lor și refuză comunicarea. Sau atunci când sunt întrebați cum a fost la școală, răspund cu un simplu „bine”. După care urmează tăcere. Și atunci fiecare părinte știe că de fapt nu a fost bine. Părinților acestora le spunem să ia acest experiment, să vorbească cu Alex, și apoi să se recalibreze și să vorbească cu propriul copil, să-l asculte. Și să-i arate că îl cred”.

Bullyingul lasă urme, uneori devastatoare pentru victime.

Mihai Popescu, psiholog „Salvaţi copiii”: Cel mai des întâlnită poate fi anxietatea socială. Sunt niște simptome care ne pot afecta funcționalitatea. Că nu mai suntem performanți la școală sau la locul de muncă, că nu mai avem aceeași dorință de a ne implica în activități, activități care ne plăceau în trecut, că nu mai căutam compania altor oameni și că ne izolăm și petrecem timpul în acțiuni solitare. Toate acestea afectează viața psihică a omului pe mai departe, conducând în cazurile extreme chiar la tentative de suicid”.

În primele 24 de ore, de când a apărut pe lume, Alex deja a fost chestionat de peste 11.000 de oameni, pe site-ul alex.farabullying.ro.

Un raport al OMS privind bullying-ul în școli arată că România e pe locul trei, dintre 42 de țări investigate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite