Alerta se menține la blocul din Timișoara, unde au murit trei oameni în urma deratizării. O echipă mobilă a MAPN a măsurat toxicitatea

21 noiembrie 2019, 09:19

ACTUALIZARE Mai mulţi poliţişti care au fost implicaţi în activităţile de investigare a evenimentului petrecut pe strada Mioriţa s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Timişoara pentru a-şi efectua analize preventiv, unii primind tratament medicamentos.

„Miercuri, în intervalul orar 14,00 – 20,00, un număr de nouă poliţişti de la Investigaţii Criminale au ajuns la Spitalul Judeţean şi li s-au făcut analize preventiv. Unii dintre ei au primit tratament medicamentos pentru că analizele erau proaste. Totuşi, au fost lăsaţi să plece acasă. Toţi au pus starea de sănătate pe seama oboselii şi a stresului de la faţa locului”, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, citând surse din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş.

ACTUALIZARE  O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale mers joi la Timișoara pentru a acorda sprijin autorităților locale în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute, când trei persoane au decedat, iar alte câteva zeci au ajuns la spital în urma dezinsecției efectuate într-un bloc.

Cei trei specialişti, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din MApN, vor acționa cu echipamente performante pentru detecția fosforului remanent din diverşi compuşi organici şi anorganici de la faţa locului, precum şi pentru verificarea plenitudinii operaţiunilor de decontaminare desfăşurate până în prezent.

Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităţilor competente în vederea finalizării anchetei.

Locatarii au venit miercuri seară în fața blocului și au așteptat câteva ore să li se permită accesul sau să li se spună când vor putea intra în locuințe. Până la ora 22, nimeni nu le-a spus nimic. Potrivit măsurătorilor, gradul de poluare și radioactivitate este normal, ca atare locuințele sunt sigure.

Cu toate acestea, dimineață se vor face noi măsurători cu un aparat special adus de la București, de la Ministerul Apărării Naționale. Mai trebuie făcută o decontaminare, iar ulterior alte măsurători. Deocamdată, oamenii nu pot intra în locuințe.

Teodor Bota și-a pierdut întreaga familie. Locuia împreună cu soția și copilul de trei ani in blocul morții. Toți au ajuns la spital la scurt timp după ce imobilul a fost deratizat. Doar el a supraviețuit.

Încă trei copii de 11, 12 și 14 ani și doi adulți din „blocul morții” au ajuns la spital.  În ultimele zile au locuit în alta parte, dar au început să se simtă rău.

Medicii toxicologi susțin ca persoanele expuse la fosfura de aluminiu prezintă, în mod normal, simptome în decurs de 72 de ore.

45 de persoane, dintre care 32 de copii, sunt în spital.

Medicii legiști au finalizat raportul preliminar în cazul celor trei care au murit.  În cele două imobile învecinate cu blocul morții nu mai e niciun pericol.

Oamenii au fost lăsați să se întoarcă în apartamente, dar au fost sfătuiți să arunce lucrurile care au fost contaminate cu substanță letală.

Proprietarul firmei care a făcut deratizarea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bărbatul e acuzat de omor din culpa, vătămare din culpa și trafic de substanțe toxice.

Pesticidul folosit la deratizarea blocurilor fusese cumpărat de pe piața neagră, are gradul 1 de toxicitate și nu trebuie utilizat în zonele locuite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite