AlegeriSUA2024. Kamala Harris îşi va petrece seara alegerilor la Universitatea Howard

Universitatea Howard, unde Kamala Harris îşi va petrece seara alegerilor, este o instituţie centrală în formarea elitelor de culoare şi pe care candidata democrată a frecventat-o în anii 1980, relatează luni AFP.
Supranumită „Harvard Black” şi instalată în capitala Washington, universitatea Howard ocupă un loc esenţial în povestea personală a vicepreşedintei americane: după ce şi-a obţinut diploma în 1986, ea a revenit acolo adesea, scrie Agerpres.
„Howard University constituie unul dintre aspectele importante ale vieţii mele”, acolo este locul „unde a început totul”, spunea Kamala Harris în 2019, pe atunci candidată în alegerile primare democrate pentru scrutinul prezidenţial din 2020.
Prezenţa marţi a celei care ar putea deveni prima preşedintă de culoare a SUA este prin urmare încărcată de simboluri.
Universitatea, una privată, a fost fondată în 1867 de Congresul american, la scurt timp după încheierea Războiului de Secesiune care a pus capăt sclaviei în întreaga ţară. Oliver Howard, un general nordist foarte implicat în organizarea de structuri educative pentru foştii sclavi, i-a dat numele său.
După fondare, ea s-a impus drept cea mai reputată dintre cele circa o sută de instituţii cunoscute drept universităţile istorice de culoare, care continuă să aibă o imensă majoritate de studenţi afro-americani sau proveniţi din alte minorităţi.
Campusul Howard, care numără circa 11.000 de studenţi, este organizat în jurul unei largi peluze centrale şi a unor impozante clădiri din cărămidă roşie şi cu coloane albe, în tradiţia universitară americană.
Anume aici a venit Kamala Harris la mijlocul lui august ca să se antreneze pentru dezbaterea sa cu Donald Trump, spunându-le cu această ocazie studenţilor: într-o zi, „veţi putea candida pentru preşedinţia SUA”.
Figuri marcante au studiat la Howard, printre care autoarea şi laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Toni Morrison.
Tot la Howard s-a format Thurgood Marshall, mare avocat al mişcării pentru drepturile civile în anii 1950 şi primul afro-american numit la Curtea Supremă.
De altfel, gândindu-se anume la acest om şi la moştenirea lui, cea care avea să devină avocata Kamala Harris venise să studieze la Howard începând din 1982.
Ca studentă, Kamala Harris era membră a clubului de dezbatere şi a luat parte la manifestaţii împotriva apartheidului în Africa de Sud. Ea ar fi participat chiar la ocuparea uneia dintre clădirile campusului în timpul unei mişcări studenţeşti.
De asemenea, Kamala Harris a făcut parte dintr-o sororitate, o asociaţie tipică din viaţa în campusurile americane rezervate femeilor. A ei, Alpha Kappa Alpha, fondată în 1908 la Howard, reuneşte zeci de mii de femei de culoare în întreaga ţară şi constituie o reţea pe care democrata s-a sprijinit pentru a-şi face campanie.