Alegeri prezidențiale | Cum și unde votăm atât în țară, cât și în străinătate

3 mai 2025, 19:15 (actualizat 3 mai 2025, 19:26)

Românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Cetățenii cu domiciliul în România pot vota la secția la care sunt arondaţi potrivit adresei din buletin și doar cei care se află în ziua votului în afaa localității sau a țării de reședință au dreptul să voteze pe liste suplimentare. Românii care locuiesc în străinătate pot vota cu buletinul, pașaportul simplu sau diplomatic la sediile ambasadelor sau consulatelor. Cei care au ales votul prin corespondență au trimis deja opțiunea lor în România, prin Poșta Română.

Alegătorii merg să-și exprime votul cu buletinul sau cartea de identitate. 

Odată intrat în secția de votare alegătorul va înmâna unui membru al comisiei de vot actul de identitate, pentru că acesta să verifice dacă persoană respectivă a încercat să mai voteze sau nu. Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale și ștampila. 

Fiecare își va exprimă opțiunea într-una dintre cabinele amenajate în secție, unde intră singur și nu are voie să fotografieze sau să filmeze documentele.

Alegătorul va aplica ștampila în interiorul chenarului cu numele candidatului pentru care optează. Ulterior, va introduce buletinul în urna de vot, va preda înapoi ștampila comisiei și va primi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT.

În localitatea de domiciliu, alegătorii au voie să voteze doar la secția la care sunt arondați. Pentru a afla unde este aceasta, oricine poate accesa site-ul registrulelectoral.ro. Cei care sunt în altă localitate pot vota la orice secție, pe liste suplimentare. Membrii birourilor secțiilor de votare pot vota în secția în care își desfășoară activitatea.

Fiecare cetățean are dreptul la un singur vot pentru alegerea Președintelui României. Secțiile de votare se închid la ora 21.00, dar programul poate fi prelungit în situații excepționale până la ora 23 și 59 de minute.

Alegătorii care în ziua votului se află în afara țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Cei care nu se pot deplasa din cauza invalidității sau a altor boli, precum și cei internați sau aflați în cămine pentru bătrâni pot solicita urna mobilă. Dar trebuie să depună înainte o cerere și documentele doveditoare. Același regim se aplică și celor aflați în detenție.

UNDE POT VOTA ROMÂNII

– o persoană care se află în localitatea de domiciliu poate vota doar la secţia de votare unde este arondată;
– o persoană care este în altă localitate decât cea de domiciliu poate vota la orice secţie de votare;
– membrii birourilor secţiilor de votare votează la secţia unde îşi desfăşoară activitatea;
– o persoană aflată în străinătate poate vota la orice secţie de votare;

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite