Alegerea lui Donald Trump ar putea schimba semnificativ cursul multor dosare importante de politică externă

6 noiembrie 2024, 20:17 (actualizat 6 noiembrie 2024, 21:03)

Alegerea lui Donald Trump ar putea schimba semnificativ cursul multor dosare importante de politică externă. Analiștii consultați de Știrile TVR sunt de părăre că noul președinte american va încerca o rezolvare rapidă a războaielor din Ucraina și din Orientul Mijlociu, însă acum nimeni nu poate spune care va fi prețul. De asemenea, și NATO ar putea arăta altfel, după ce Trump își va începe cel de-al doilea mandat la Casa Albă.

Analiștii sunt de părere că noua administrație de la Washington ar putea aduce mai mult realism, dar și cinism în dosarul Ucraina.

Donald Trump a promis în campania electorală o pace rapidă, însă nimeni nu poate ști cu ce preț.

Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională, spune că întrebarea cea mai importantă acum este care va fi relația lui Trump cu Putin.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională: Știm că a menținut relația cu el și în timpul cât la Casa Albă a fost Joe Biden. Asta e zona care interesează direct, pentru că, în funcție de asta asta vom, ști ce face America cu Ucraina, cum se poziționează America față de Republica Moldova, unde știm iar că rușii au pretenții.

Putin nu intenționează să-l felicite pe Trump pentru victoria în fața Kamalei Harris

Kremlinul a declarat miercuri că preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Donald Trump, care a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, şi a precizat că acesta din urmă va fi judecat în funcţie de „acţiunile sale concrete”, informează agenţiile de presă internaţionale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus imediat după victoria lui Trump că Statele Unite ar putea contribui la oprirea războiului din Ucraina, mai ales că, în opinia sa, ele sunt cele care alimentează acest conflict.

Cdor.(r.) Valentin Mateiu, analist militar: Cred ca administrația Trump va negocia sau va include în planul de negocieri și renunțarea la integrarea Ucrainei în NATO.

Analiștii prevăd că vor apărea schimbări și-n dosarul iranian. Revenirea lui Trump la Casa Albă i-ar putea aduce premierului israelian mai mult spațiu de manevră.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională: Acum cred ca Bibi se simte liber să pună piciorul pe pedală și evident că asta va îngrijora și mai tare Iranul, mai ales că Donald Trump a avut și în campania electorală declarațij tăioase, tranșante, față de Iran.

Cdor.(r.) Valentin Mateiu, analist militar: Cred că nu va exista reținere în situația în care se ajunge la acel moment crucial, programul nuclear iranian se apropie de bomba atomică.

Toată lumea se așteaptă ca Trump să readucă în NATO discuția legată de cheltuielile militare. Președintele american i-a arătat cu degetul și în primul mandat pe aliații europeni, care au bugete mici și lasă greul pe seama Americii.

Cdor.(r.) Valentin Mateiu, analist militar: Cred că cererea va fi nu 2 la sută, poate mai mult, 3 la sută din PIB și europenii cu mare dedicare se vor ralia acestei situații pentru că Donald Trump vede această relație transatlantică în termeni tranzacționali.

Indiferent de temă, mulți analiști spun că discursul lui Trump ca președinte al SUA va fi cu siguranță mai ponderat decât cel din campania electorală pentru Casa Albă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite