Al doilea termen în dosarul Mineriada. Victimele cer să fie instituit sechestru pe averile inculpaților
Reprezentanții victimelor Mineriadei au depus prin avocați o cerere de sechestru pe averile inculpaților și mai multe documente în care reclamă că dosarul este prost instrumentat.
Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și ceilalți inculpați celebri din dosar nu s-au prezentat la termenul de judecată.
Absența lor i-a nemulțumit pe reprezentanții victimelor, dar și pe Miron Cozma, singurul inculpat care a venit la proces.
Dosarul Mineriada a fost trimis în judecată pe 13 iunie 2017 și este în acest moment în stadiul de cameră preliminară. Are 413 volume și un rechizitoriu de 2.000 de file, iar peste 1.400 de persoane au fost citate ca părți civile.
Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității în urma Mineriadei din 13-15 iunie 1990, soldată cu 4 morți și peste o mie de răniți.
______________________
ACTUALIZARE 13.45 Sala în care s-a desfășurat ședința a fost neîncăpătoare, aproximativ 500 de persoane au fost prezente. Nu toți inculpații au venit la ședință, singurul care a fost prezent a fost Miron Cozma, care, în fața camerelor de luat vederi a declarat că este nevinovat și că ar trebui să fie parte vătămată.
ACTUALIZARE 11.15 „Acest proces se vrea tergiversat”, a declarat Miron Cozma, prezent la al doilea termen al dosarului Mineriada.
ACTUALIZARE 10.05 Sunt în sală aproximativ 500 de persoane în acest moment – părți civile, avocați, inculpați – transmite Andreea Anghel de la Tribunalul București, în direct la emisiunea Perfect Imperfect. Magistrații fac, deocamdată, prezența.
ACTUALZARE 09.25 Dosarul ar trebui să fie luat în câteva minute de către magistrați, a transmis Andreea Anghel de la Tribunalul București, în direct la emieiunea 1 Matinal. Sunt așteptate astăzi câteva sute de persoane. Au început să sosească deja câteva dintre ele.
Ședinta de judecată se desfășoară în sala de festivități de la Tribunalul București, din lipsă de spațiu la ÎCCJ. Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la proces
Deoarece instanţa supremă nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea acestui proces, judecarea dosarului are loc la Tribunalul Bucureşti.
Primul termen al dosarului a avut loc luna trecuta la Curtea Militară de Apel. Sala respectiva a fost, însă, neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniţi la proces.
Drept urmare, Instanţa supremă a decis ca procesul să se desfăşoare în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.
Peste 1.400 de oameni sunt aşteptaţi să se prezinte la procesul mineriadei din 1990.
Dosarul Mineriada, închis și redeschis de mai multe ori
Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma și Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată chiar în ziua în care s-au împlinit 27 de ani de la mineriada din 13-15 iunie. Alături de ei sunt și alți zece inculpați. Toți, acuzați de infracțiuni contra umanității. România a fost condamnată la CEDO pentru acest dosar închis și redeschis de mai multe ori.
Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au declanşat un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.
Atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
Fostul preşedinte Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.