Agricultorii buzoieni au cerut ca județul să fie declarat calamitat din cauza secetei. „Ți-e și frică să calci, îți rupi piciorul în crăpături”
Vremea extremă produce pagube fără precedent în agricultură. Din cauza secetei, culturile de pe câmp s-au uscat complet, iar fermierii sunt disperați și spun că îi paște falimentul. Guvernanții le promit despăgubiri de până la 250 de euro pentru fiecare hectar.
Pe câmpurile din estul județului Buzău totul este uscat. Imagini apocaliptice în comuna Balta Albă, unde seceta, care persistă de mai bine de patru ani, distruge culturile neirigate înainte ca acestea să rodească.
Floarea soarelui nu are nici jumătate din înălțimea la care trebuia să ajungă acum.
Ți-e și frică să calci, să îți rupi piciorul în crăpături aici. Și un lan de floare, care trebuia să fie undeva la 1,80-1 metri, are 70 de centimetri.
Au fost extrem de puține precipitații în zona de câmpie a județului Buzău, iar lipsa apei se vede la toate plantele aflate acum pe câmp. Nu doar floarea soarelui suferă, ci și porumbul.
Ce să recoltezi? Datorită lipsei precipitațiilor au intrat și dăunătorii și are două, trei boabe, asta nu e plantă.
Din cauza temperaturilor de peste 50 de grade resimțite la nivelul solului, plantele care pe ici-colo mai sunt încă verzi se usucă în doar câteva zile.
Georgian Calotă, fermier, Balta Albă: Grâul, în jur de 6-700, până în 800 de kg. Cred că o medie de 600 de kg la hectar, floarea soarelui e compromisă peste 90 la sută în momentul ăsta. Porumbul e sută la sută clar, fără niciun dubiu. Situația este dezastruoasă.
Liviu Bărăgan, primar şi fermier, Vâlcelele: Deja noi suntem de patru ani de zile sub acest foc. Seceta este prelungită, o secetă pedologică foarte agresivă. Nu o să putem să dăm anul ăsta arenda la cetățeni și sper să înțeleagă, că nu putem să dăm arenda. La anul, dacă o vrea Dumnezeu să ne plouă, să avem bani, să putem însămânța din nou.
Agricultorii buzoieni au cerut ca județul să fie declarat calamitat din cauza secetei. Zona de est către Brăila nu are deloc sisteme de irigații.
Apa din pânza freatică a coborât la adâncimi foarte mari și nu se pot face nici măcar foraje subterane pentru captarea ei.
Ministerul Agriculturii a anunțat că va acorda și anul acesta despăgubiri pentru secetă, între 500 și 600 de milioane de euro, în total. Astfel, fiecare agricultor va primi între 200 și 250 de euro pentru un hectar de culturi distruse de secetă.