Agricultorii din Olanda și Belgia au blocat graniţa dintre cele două state. Autostrăzile care duc la Paris încep să fie eliberate
Promisiunile făcute de liderii europeni fermierilor au calmat spiritele în mică măsură. Agricultorii din Olanda și Belgia au blocat graniţa dintre cele două state ca să boicoteze transportul de mărfuri din spațiul extracomunitar. În Franța, începe să se ridice blocada. Sindicatele le-au cerut agrcultorilor să elibereze drumurile care duc spre capitală, dar au avertizat că tractoarele se pot întoarce oricând dacă guvernul nu își va respecta promisiunile.
Fermierii belgieni și olandezi au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei dintre țările lor și au blocat camioanele să intre sau să iasă din portul Zeebrugge, pe unde vin mașinile importate și unele produse persiabile din Marea Britanie sau alte țări. Autostrăzile care duc la Paris încep să fie eliberate. Guvernul a făcut unele concesii și multe promisiuni. De exemplu, șeful executivului Gabriel Attal a spus că va propune Parlamentului o lege care să instituie regula consumului alimentar din producție proprie. Cabinetul va instituti și controale mai dure la importurile alimentare. Planul Ecophyto, denunțat de fermieri și care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2030, a fost suspendat „în timp ce se pune în aplicare un nou indicator” pentru a măsura utilizarea acestor molecule. În timp ce țăranii sunt nemulțumiți pentru că, spun ei, legile îi leagă de mâini, experții vin cu un argument pertinent. Philippe Grandcolas, director de cercetare CNRS: În peisajele agroindustriale, populația de insecte a scăzut cu două treimi. Albine, albine sălbatice, fluturi, muște, libelule și așa mai departe. Specii polenizatoare. Din perspectiva FMI, pasul înapoi făcut de UE sub presiunea fermierilor nu este de bun augur. Șefa Fondului Monetar Internațional a declarat că guvernele europene ar trebui să reziste solicitărilor pentru un sprijin financiar mai mare, altfel ar putea ajunge să regrete asta.
Unul dintre punctele blocate este cel spre Anvers (Antwerpen), al doilea cel mai mare oraş din Belgia şi gazda celui de-al doilea cel mai mare port din Europa, potrivit unui mesaj difuzat pe reţeaua X, scrie The Guardian.
Media locale au relatat că protestele au început joi seara de partea belgiană, mai târziu alăturându-li-se şi fermieri olandezi.
Autorităţile olandeze au sfătuit publicul să nu călătorească vineri spre Belgia, dacă este posibil.
În vestul Belgiei, agricultorii blochează de câteva zile circulaţia camioanelor înspre şi dinspre portul Zeebrugge, aproape 2.000 de camioane fiind blocate, potrivit postului flamand VRT. Poliţia locală a precizat că le furnizează şoferilor alimente şi materiale sanitare.
Şi agricultorii din alte părţi din Europa sunt nemulţumiţi, inclusiv Germania, Polonia, Grecia, Portugalia şi România, denunţând impactul măsurilor climatice ale UE asupra agriculturii, dar şi acceptarea de importuri ucrainene ieftine pentru a contribui la efortul de război al Kievului, menţionează Reuters.
Aflat joi la Bruxelles pentru summitul la care s-a decis acordarea unui nou sprijin financiar pentru Ucraina, premierul ungar Viktor Orban, care a stat de vorbă cu fermieri care protestau în capitala belgiană, a afirmat vineri în interviul săptămânal radiodifuzat că la summit s-a discutat intens şi despre această problemă şi mai mulţi lideri au cerut Comisiei Europene să nu permită importuri agricole ucrainene.
Este incorect faţă de agricultorii europeni că „Bruxellesul a introdus reglementări care cresc tot mai mult costul producţiei, permiţând totodată importul de produse din ţări unde nu se aplică aceste reguli”, a subliniat el.
Viktor Orban a menţionat că s-a întâlnit cu agricultori care demonstrau la Bruxelles şi că aceştia le-au cerut polonezilor, slovacilor şi ungurilor să blocheze transporturile ucrainene la graniţa Europei.