Aglomerația din punctele de trecere a frontierei din România spre Bulgaria și Grecia poate fi evitată: sunt câte șase vămi pe care turiştii români pot să le folosească în plin sezon estival
Românii care au așteptat cu orele în cozi kilometrice la punctele de trecere a frontierei dintre Bulgaria și Grecia au umplut rețelele de socializare cu poze și informații în ultimele zile despre experiența prin care au trecut.
De exemplu, în vama Kulata și luni la prânz s-a aşteptat mai bine de 2 ore. În timp ce dimineaţă nu au fost probleme deloc.
DAN DRĂGAN, reprezentantul comunității Forum Grecia: În primul weekend plin, am avut timpi de aşteptare de maximum o oră, au fost şi vârfuri în anumite zile de 2-3 ore, dar au fost pentru perioade scurte. Recomandările noastre sunt ca turiştii să îşi aleagă ca zi de plecare, dacă se poate, marţi, miercuri sau joi, deoarece întâlnim timpi de aşteptare ridicaţi vineri, sâmbătă, duminică şi luni. Nu pregătirea actelor este o problemă, ci fluxul foarte mare, care se întâlneşte în weekend în anumite intervale, chiar dacă agenţii de frontieră se mişcă foarte repede şi verifică totul rapid, este o problemă cu fluxul pentru că, în anumite intervale orare, foarte multţi turişti vin la punctul de trecere a frontieri și din acest motiv se creează timpi de aşteptare mai mari.
Astfel, sfatul consultanţilor în turism este ca, înainte de a pleca la drum, mai ales către Bulgaria sau Grecia, să va planificați cu atenție traseul.
TRAIAN BĂDULESCU, consultant în turism: Ar fi două soluţii: Unu, să se evite perioadele de vârf, inclusiv orele de vârf, şi doi, turiştii să încerce mai multe puncte de frontieră. Pentru trecerea în Bulgaria, evident cel mai aglomerat punct de frontieră va fi mereu Giurgiu – Ruse. Le recomand turiştilor să facă un efort şi să încerce să ajungă dis de dimineaţă, poate chiar noaptea, cel mai bine, să evite orele de vârf.
Din România spre Bulgaria sunt 6 puncte de trecere a frontierei pe care turiştii români pot să le folosească. Iar între Bulgaria şi Grecia, tot 6.
La sfârşitul săptămânii trecute, şi Ministerul Afacerilor Externe a monitorizat situaţia din punctele de trecere, explicând că, în această perioadă, este posibil ca timpii de așteptare în punctele de trecere a frontierei să se mărească.