Adolescent salvat de la suicid după ce a sunat la Telefonului Copilului
Un adolescent din judeţul Iaşi, aflat într-o situație de risc, a fost salvat datorită „Telefonului Copilului”. Băiatul de 17 ani a sunat la 116-111. Era la capătul puterilor, la a doua tentativă de suicid.
Psihologul de la celalalt capăt al firului a înțeles că situaţia este gravă, iar în pădurea unde se afla minorul a fost trimis un echipaj de poliţie. Adolescentul este acum la spital, în afara oricărui pericol.
La ora 10.30 psihologii Asociației Telefonul Copilului au fost contactați de un adolescent care avea intenții suicidare. Se afla într-o pădure de lângă localitatea ieșeană Strunga, la aproximativ 20 de km de casa, când a sunat la 116 111 și a cerut ajutor.
Cătălina Surcel, Asociația Telefonul Copilului: Stând mai mult de vorbă cu tânărul, colega mea pshilog a reușit să afle că era victima abuzului in familie, din partea tatălui, atât verbal cât și fizic. Și având loc de foarte mult timp pur și simplu băiatul nu a mai reușit să identifice resurse pt a merge mai departe, nu a reușit să identifice soluții și a crezut că aceasta este ultima soluție la care poate recurge.
A fost direcționat imediat către poliție. Dar până când echipajele de la Poliția din Târgu Frumos au ajuns, au fost câteva clipe de teama pentru psiholog. Apelul s-a întrerupt, iar tânărul nu mai răspundea la telefon.
Un polițist din dispeceratul 112 a reușit să-l contacteze și să discute cu el în continuare. A reușit să-l convingă să renunțe la gestul său, să iasă din pădure și să rămână într-o zonă sigură până la sosirea echipajelor de salvare.
Prin telefon Ciprian Aiojoaiei, primarul comunei în care locuiește adolescentul: Copilul se trage dintr-o familie ok. Adică o familie de gospodari. Părinţii muncitori, ambii lucrează. A mai avut acum doi ani, tot aşa, tulburări de comportament. Pe o perioadă scurta, probabil, a avut vreun tratament. În general, e un copil bun. Şi la şcoală învaţă, e sârguincios.
Adolescentul a fost dus inițial Spitalul de Pediatrie din Iași, pentru tratarea unor răni mai vechi. Apoi a fost transferat la Institutul de Psihiatrie Socola.
Telefonul Copilului 116 111 este singura organizație neguvernamentală non-profit din România care pune la dispoziția copiilor și adolescenților o linie telefonică de asistență la nivel național.
Ultimele date arată că peste 72% dintre copiii care au apelat 116 111, în anul 2023 aveau probleme psiho-emoționale, iar din totalul celor care au necesitat consiliere psihologică, aprope un sfert aveau intenții suicidare.
Poliţiştii continuă verificările pentru stabilirea întregii situaţii de fapt, urmând ca, în funcţie de cele constatate, să fie dispuse măsuri legale.
„Această intervenţie subliniază importanţa colaborării între Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului, care, şi în acest caz, au reuşit să salveze viaţa unui tânăr aflat într-o situaţie dificilă. Acţiunile rapide şi eficiente au fost posibile datorită intervenţiei coordonate şi a atenţiei acordate de către toate părţile implicate”, mai precizează sursa citată.