Actorul Costel Constantin a murit la 81 de ani

22 mai 2024, 14:10 (actualizat 22 mai 2024, 19:26)

Actorul Costel Constantin a murit miercuri, la vârsta de 81 de ani, a anunţat directorul general interimar al Teatrului Naţional din Bucureşti, George Călin. În cariera de peste jumătate de secol a avut roluri în teatru, film și televiziune.

Costel Constantin a jucat alături de maeştrii Grigore Vasiliu Birlic, George Calboreanu sau Dina Cocea, iar în film a colaborat cu regizori consacraţi precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc sau Dan Piţa.

A debutat la Teatrul din Iași, dar cea mai lungă carieră a avut-o la Naționalul bucureștean.

A jucat în piese de Shakespeare, Gogol sau Caragiale și e cunoscut pentru rolul lui Ștefan cel Mare din Apus de Soare, o adaptare după piesa lui Delavrancea.

A jucat, de asemenea, în zeci de filme și seriale.

Decesul lui Costel Constantin a fost anunţat şi pe pagina de Facebook a Teatrului Naţional.

Cu adâncă tristeţe anunţăm trecerea la Veşnicie a marelui actor Costel Constantin, un coleg minunat, un artist desăvârşit, cu o lungă şi o prodigioasă carieră atât în teatru, cât şi în film, cu zeci de roluri memorabile! (…) Dumnezeu să-l aibă în paza Sa! Condoleanţe familiei”, este anunţul postat pe pagina de socializare.

Debut pe scena TNB și zeci de roluri într-o carieră impresionantă

Costel Constantin s-a născut pe 20 octombrie 1942, la Galaţi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964.

Printre rolurile sale celebre se numără apariţiile pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a colaborat cu regizori de renume şi a interpretat personaje dintr-o gamă variată de piese clasice şi contemporane.

A debutat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti în 1970, cu rolul Nick din piesa ‘Cui i-e frică de Virginia Woolf?‘ de Edward Albee.

A jucat în zeci de piese, printre care „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare, „Năpasta”, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, „Alexandru Lăpuşneanu” de Virgil Stoenescu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Apus de soare” de Barbu Stefănescu Delavrancea, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Crimă pentru pământ” după Dinu Săraru, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman.

Ultima oară a putut fi văzut pe scenă în iunie 2023, în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, în care a jucat în peste 200 de reprezentaţii de-a lungul a zece ani.

În 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București, iar în 2021 i-a fost acordat premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite