Abuzuri comise asupra deportaților din SUA, adevărate drame

25 martie 2025, 18:56

Primele deportări de migranți din Statele Unite provoacă din ce în ce mai mari controverse. Pe de o parte sunt dramele oamenilor și umilințele la care sunt supuși. Pe de alta, politicienii care îl sprijină pe Donald Trump vor să îi persecute, la propriu, pe judecătorii care dau decizii contrare administrației.

Familiile migranților spun că aceștia sunt tratați ca niște infractori – deși mulți nu ar fi comis crime. Cei ce au fost totuși repatriați povestesc abuzurile prin care au trecut în închisori.

Deportat: S-au purtat inuman cu noi, ne-au tratat ca pe niște sclavi. Vrem dreptate! Nu am comis nicio crimă, nici măcar vreo amendă n-am primit, dar ne-au tratat ca pe infractori doar pentru că avem tatuate numele copiilor noștri.

Dar adesea rudele nu știu nimic de cei dragi. Mai ales că mulți au fost deportați nu către țările de origine – ci către închisori de maximă siguranță din El Salvador.

Mama unui deportat: Îl acuză că e parte a unei bande criminale. Fiul meu nu e parte a unor asemenea găști. Fiul meu e un soldat al lui Cristos, nu un gangster!

În Venezuela, familiile protestează față de tratamentele la care sunt supuși deportații.

Mama unui deportat: Ca mamă, nici nu mai dorm! Mă gândesc numai la fiul meu, la ce face, cu ce e hrănit, pentru că nici măcar cei mai răi criminali nu merită tratamentele inumane la care sunt supuși acești tineri!

Pentru prima oară însă administrația face presiuni reale, prin intermediul congresmenilor republicani, asupra justiției.

LEAH LITMAN – profesoară de drept şi autoare, Universitatea Michigan: Administrația nu vrea să răspundă întrebărilor judecătorului, referitoare la conduită și ordinul prezidențial executiv, asta e îngrijorător. Și cred că anunță o confruntare între puterea executivă și cea judecătorească.

În mod obișnuit, instanțele americane au blocat și în trecut ordine executive ale președintelui. Ce este diferit acum este pe de o parte asaltul republicanilor împotriva oricărei decizii care li se opune. Iar pe de altă parte, faptul că anumiți judecători au suspendat ordine executive în condiții în care hotărârile lor nu aveau cum din rațiuni concrete să fie atacate de administrație pe cale legală – cum a fost, de exemplu, decizia de a întoarce un avion cu migranți după ce acesta decolase către închisori de maximă siguranță din El Salvador.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite