Taximetriștii, în continuare în stradă. Ei sunt nemulțumiți de negocierile de la Guvern. ”Lucrurile nu stau bine, cu siguranţă protestul va continua”

28 februarie 2024, 07:48 (actualizat 28 februarie 2024, 19:33)

A treia zi de proteste ale taximetriștilor în Capitală și ultima pentru care există autorizație. Negocierile taximetriştilor au eşuat la Palatul Victoria. „Lucrurile nu stau bine, cu siguranţă protestul va continua” au transmis reprezentanţii taximetriştilor la ieşirea de la discuţiile purtate cu autorităţile la Guvern. Ei amenință chiar cu greva foamei. Oamenii reclamă că platformele digitale care oferă servicii similare le fac concurență neloială și cer Executivului să impună reguli mai stricte. Un act normativ care modifică legea pentru transportul alternativ de persoane ar putea fie gata într-o lună.

În Piața Constituției, la ora 14.00, ar fi trebuit să se încheie protestul taximetriștilor, în condițiile în care a expirat autorizația pentru manifestare. Dar unii dintre ei au rămas să protesteze în continuare.

Mai mulți protestatari au plecat în coloană spre Palatul Victoria, pentru a protesta, ca urmare a negocierilor care au avut loc. Traficul a fost paralizat, după ce zeci de mașini de taxi au oprit în fața Guvernului. Polițiștii au impus mai multe restricții de trafic.

Taximetriștii sunt în continuare nemulțumiți de rezultatul negocierilor. Au cerut guvernanților două puncte principale: să limiteze numărul de autorizații pentru șoferii de ride-sharing și au solicitat ca acele copii conforme să fie eliberate doar pentru șoferii care sunt proprietari de mașini.

În urma discuției care a durat peste două ore, taximetriștii susțin că au obținut din partea Guvernului doar promisiunea că, în decurs de o lună, va fi realizat un proiect de ordonanță de urgență, care modifică legea privind transportul alternativ de persoane.

Ioan Pugna, purtător de cuvânt, Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Taxi: Au promis că peste o lună o să emită un draft act normativ care în viziunea lor ar putea repara acea concurență neloială. Dar noi ne-am dat seama că, de fapt, România nu mai e România, ci colonia România. S-a lansat o promisiune, undeva ca orizont de timp într-o lună, în ideea în care OG 49 s-a născut într-o săptămână. Nu putem decide noi, organizatorii, modalitatea prin care această formă de protest va continua. Cu siguranță va continua.

Principalele revendicări ale taximetriştilor

Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului; eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului.

De asemenea, o altă revendicare e eliminarea „tarifului dinamic” potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.

Reprezentații platformelor digitale susțin că sunt de acord cu liberalizarea pieții, astfel încât firmele de taxi să beneficieze de condiții egale. Nu sunt însă de acord cu măsurile propuse de asociațiile de taxi, pe motiv că acestea ar scoate din piață serviciile de transport alternativ.

CITIȚI și Protestul taximetriştilor continuă. Mai mulți șoferi au petrecut noaptea în mașini. O delegație, așteptată miercuri pentru discuții la Guvern

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite