A doua escadrilă de F-16, completă până la sfârșitul anului. Cele 16 avioane de luptă vor zbura din baza Câmpia Turzii

28 martie 2024, 18:08 (actualizat 28 martie 2024, 19:03)

În această vară, piloții de F-16 din cea de-a două escadrilă a Forțelor Aeriene vor începe zborurile din Baza Aeriană Câmpia Turzii. Surse militare susțin că până la sfârșitul anului, a doua escadrilă va avea toate cele 16 aparate de care are nevoie. România a cumpărat din Norvegia 32 de avioane F-16 aflate în uz, pentru care a plătit aproape 400 de milioane de euro.

Până în vară, escadrila a doua de F-16 de la Câmpia Turzii va primi încă 4 aparate din Norvegia. Primele 3 au venit chiar de anul trecut. Escadrila va fi completă la sfârșitul anului, când vor ajunge în România încă 9 avioane. Cea de-a treia și ultima escadrilă de F-16 a Forțelor Aeriene va avea baza la Mihail Kogălniceanu și va fi completă în 2025.

Sincron cdor.(r.) Valentin Mateiu: Rezultatul va fi că vom avea apărare aeriană. Prin definiție, apărarea antiaeriană cea mai bună este cea din aer și o realizezi când ai superioritate aeriană asupra zonei de responsabilitate.

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde Forțele Aeriene vor avea cea de-a treia escadrilă de F16, este în plină extindere, urmând că până la sfârșitul deceniului să devină una dintre cele mai mari baze NATO din Europa.

Cmdr. Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriene 57 Mihail Kogălniceanu: Noi luăm în considerare nu numai elementele mijloacelor aeriene pe care Forțele Aeriene Române le au în înzestrare, ci și contribuția partenerilor și aliaților, la nevoie. Baza va putea să primească și să deservească nu numai aeronave de tip F-16.

Cea mai mare problema a Forțelor Aeriene Române o reprezintă acum piloții pentru escadrilele 2 și 3. O adevărată gură de oxigen o reprezintă Centrul European de la Fetești. Șapte piloți români se pregătesc aici, cu instructori aduși de Lockheed Martin, gigantul american al industriei de apărare, care produce avioanele F-16, și zboară cu avioane puse la dispoziție de Olanda.

”Red”, pilot de F-16, în pregătire: Eu vreau să preluăm cât mai multe din lucrurile pe care le învățăm de la instructorii noștri experimentați și să le transpunem la excadrilele românești.

Aparatele F-16 cumpărate din Norvegia mai au resursă pentru cel puțin 10 ani. Teoretic, prin 2032, Forțele Aeriene Române ar trebui să opereze deja F-35, cel mai modern avion multirol de generația a cincea. La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a aprobat cumpărarea a 32 aparate de F-35, un contract de 6,5 miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite