AIEA: Iranul și-a încălcat obligațiile în domeniul nuclear. Stocul de uraniu îmbogățit îi permitea să producă bombe atomice
Vreme de zeci de ani, Iranul a fost suspectat că ambiţiosul său program nuclear poate avea ca obiectiv dotarea cu arme de distrugere în masă. Acum, experţii comunităţii internaţionale consideră că Iranul ar fi fost capabil să producă mai multe bombe atomice, iar Agenţia pentru Energie Atomică a constatat că iranienii nu şi-au respectat obligaţiile la care s-au angajat în domeniul nuclear.
Cu o zi înainte de a fi atacat de Israel, Iranul a fost găsit culpabil pentru încălcarea obligațiilor în domeniul nuclear, pentru prima dată în 20 de ani, de instituția care monitorizează folosirea în scopuri pașnice a energiei nucleare, sub egida ONU. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a adoptat o rezoluție prin care constată numeroasele eșecuri ale Iranului de a oferi răspunsuri cu privire la activitățile sale nucleare nedeclarate.
Rezoluția a fost propusă de Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie. Agenția pentru Energie Atomică s-a declarat îngrijorată cu privire la stocul Iranului de uraniu îmbogățit, care poate fi utilizat pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și arme nucleare.
Jon Gambrell, jurnalist, Associated Press: Toate acestea se întâmplă după luni de tensiuni în regiune, din cauza programului nuclear al Iranului, care avansează rapid. Acum, aceștia îmbogățesc uraniu până la 60%, ceea ce este un pas tehnic scurt până la nivelurile armamentului nuclear. De asemenea, dețin un stoc care ar putea permite Iranului, dacă alege să facă acest lucru, să construiască mai multe arme nucleare. Iranul a insistat mult timp că programul său este pașnic, dar țările occidentale și AIEA au declarat că Iranul avea organizat un program înarmare nucleară chiar și în 2003.
Experții au ajuns la concluzia că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului a crescut cu 50% în doar câteva luni, în acest an și că ar permite fabricarea a 9 bombe atomice. În 2015 Iranul a semnat un acord prin care s-a obligat să își limiteze activitățile nucleare și să permită inspectorilor Agenției de Energie Atomică să ii monitorizeze capacitățile nucleare. În schimb, Iran primea ușurarea situației sale prin ridicarea sancțiunilor internaționale. În primul sau mandat, nemulțumit de implementarea acordului, președintele Donald Trump s-a retras din acord și a reinstituit sancțiunile.
Prin rezoluția adoptată în preziua atacurilor israeliene, Agenția pentru Energie Atomică arată că, începând cu 2019, Iranul nu a mai cooperat cu instituția în privința materialelor și activităților nucleare nedeclarate în mai multe locații.