Pericolul din somonul afumat. Inspectorii sanitar veterinari au suspendat activitatea unor linii de producţie, după ce au depistat bacteria Listeria

16 februarie 2019, 16:39

Rezultatele buletinelor de analize, emise începând cu data de luni, 11 februarie, au indicat prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes în probele de produs finit ‘file somon afumat’, provenite de la două unităţi de procesare a peştelui, relatează Agerpres.

În urma controalelor, inspectorii sanitar veterinari au suspendat  activitatea liniei de producţie ‘file somon afumat’, au reținut 134 de kg de produse și au dat amenzi în valoare de 42.000 de lei.

Acţiunile de retragere şi de rechemare ale produsului ‘file somon afumat’, provenit de la cele două unităţi de prelucrare a peştelui, sunt în derulare şi se desfăşoară sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Listerioza este o infecţie provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greaţă şi vomă şi dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru femeile însărcinate sau pentru cei care au un sistem imunitar slăbit.

Retailerii Auchan şi Carrefour au retras de la comercializare, în ultimele trei luni, file de somon afumat anunţând că produsul ar putea fi contaminat cu Listeria monocitogenes.

În cazul Auchan, este vorba despre produsul file de somon afumat, marcă proprie, ‘Pouce File de somon afumat 100 g’, retras de la comercializare la începutul lunii februarie, şi ‘Auchan File de Somon de Alaska afumat 60 g’, retras de pe piaţă în decembrie 2018.

Carrefour a anunţat, pe 23 ianuarie, că societatea NEGRO 2000 SRL retrage de la comercializare produsul ‘File de somon afumat 140 g’, ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite