”Putin este un ucigaș” | ”Putin, locul tău este în iad”. Mii de oameni din întreaga lume s-au adunat în diverse locuri simbolice, în memoria lui Navalnîi, scandând și aducând flori
În Rusia, dar și în străinătate, vineri 16 februarie au început adunări spontane în memoria politicianului Alexei Navalnîi, care, potrivit Serviciului Federal de Penitenciare, a murit în colonia corecțională nr. 3 din districtul autonom Iamalo-Neneț.
Vestea morții lui Alexei Navalnii a scos în stradă ruși care vor să îi aducă un omagiu dizidentului. Și s-au creat memoriale pe tot teritoriul federației. Oamenii vin, mai mult sau mai puțin tăcuți, depun flori și aprind o lumânare. Guvernul de la Moscova i-a avertizat pe locuitorii capitalei să nu participe la manifestații neautorizate dedicate lui Navalnii. Agențiile de presă scriu că mai multe persoane au fost deja reținute. Dispariția lui Navalnii a scos în stradă sute de manifestanți in toată Europa.
„Lacrimi, șoc, durere insuportabilă”: sute de oameni se adună în memoria lui Navalny la Tbilisi
„Putin este un ucigaș”, ”Putin, locul tău este în iad” au scandat protestatarii furioși în fața ambasadei ruse din Berlin.
„Speranța ucisă de Putin”: rușii din Paris se întristează pentru moartea lui Navalny.
Zeci de protestatari s-au adunat vineri (16 februarie) după-amiază lângă ambasada Rusiei la Paris, după anunțul morții liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.
La demonstrația de la Paris, susținătorii lui Navalny au depus flori lângă fotografia lui, în timp ce demonstranții ridicau pancarte și scandau „Putin, criminal” și „Rusia va fi liberă”, în limba rusă.
Putin, rămas fără niciun opozant real
Moartea lui Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, fură opoziției din Rusia de cel mai curajos lider al său, în timp ce Putin se pregătește pentru alegeri care îl vor menține la putere pe fostul spion KGB cel puțin până în 2030.
Acum nu au mai rămas lideri de opoziție de o asemenea importanță în Rusia. Pentru unii tineri ruși din mediul urban, Navalnîi a oferit speranța unui viitor alternativ, după Putin, cel care a servit ca lider suprem al Rusiei mai mult decât oricine de la Iosif Stalin.
„El (Navalnîi) a fost un simbol al opoziției ruse și, într-adevăr, a fost iconic pentru opoziția rusă, pentru puterea opoziției. După ce aproape a fost ucis, s-a întors la Moscova, a fost trimis la închisoare imediat după ce s-a întors, imediat de la aeroport. Ne uitam cu toții la asta pe internet, era noapte, ne uitam la asta, toată familia mea a spus că va merge la închisoare, că îl vor ucide și acum, din păcate, s-a împlinit”, a declarat pentru Reuters un student libanez.
Rușii din toată țara aduc flori la monumentele victimelor represiunii politice.
Dar autoritățile ruse sunt pe fază și au început intervențiile.
În unele orașe, la monumente au apărut polițiști.
În Ulianovsk, oameni îmbrăcați în civil au început să îndepărteze florile depuse și să-i fotografieze pe participanții la acțiune.
În Novosibirsk, poliția a împrejmuit cu bandă monumentul.
La Moscova, la „Zidul Durerii” de pe Bulevardul Saharov, a fost reținută o activistă care ieșise la un pichet solo.
Flori au fost depuse și la casa lui Alexei Navalnîi de pe Avtozavodskaia, din Moscova, unde opozantul a locuit înainte de otrăvire.
Moscoviții au adus flori și la Piatra Solovețki – dintre cei mai vechi monumente ale victimelor represiunii politice.
”Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru moartea lui Navalnîi, a declarat, vineri, secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard”, conform Reuters