Premierul nu-l demite pe șeful Poliției Române. M. Tudose: Acel făptaș totuși a fost prins în două zile, o notă foarte bună pentru poliție

10 ianuarie 2018, 08:31

Premierul nu vrut să anunţe o decizie decât după ce a avut o întâlnire cu şeful Poliţiei, Bogdan Despescu. La începutul şedinţei de guvern a anunţat direct că îl menţine în funcţie pe chestor, în ciuda dorinţei ministrului de Interne, Carmen Dan.

Carmen Dan a cerut însă imperativ revocarea din funcţie a şefului Poliţiei Române, un apropiat al vicepremierului Marcel Ciolacu.

După şedinţa de Guvern, ministrul de Interne a purtat o discuţie tete a tete cu premierul, apoi a mers la Palatul Parlamentului. Fiind o apropiată a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, liderii din tabăra lui Mihai Tudose doresc demisia lui Carmen Dan.

Această problemă ar putea fi tranşată la comitetul executiv al PSD de la sfârşitul acestei luni.

UPDATE Ministrul Carmen Dan s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose, după ședința de guvern, spun surse din guvern.

UPDATE Declarații premierul Mihai Tudose: „Am avut o discuție cu dl Bogdan Despescu, mi-a prezentat raportul, care înțeleg că a fost gata abia astăzi dimineață. Am înțeles de pe surse că noua propunere și-a declinat intenția de a ocupa funcția și l-am rugat pe dl. Despescu ca într-o săptămână să-mi prezinte măsurile luate de domnia sa în această săptămână pentru remedierea situației. Ceea ce totuși trebuie remarcat este că acel făptaș totuși a fost prins în două zile. Ceea ce este o notă foarte bună pentru poliție. De ce nu s-au luat și alte măsuri sau unde lucrurile au scârțâit – are o săptămână domnul Despescu să-mi prezinte concluziile”.

Iată declarațiile premierului din ședința de guvern de astăzi:

UPDATE Mihai Tudose nu ar vrea să-l demită pe Bogdan Despescu, potrivit unor surse, a transmis Ionuț Gheorghe, de la Palatul Victoria. Totodată, cel care ar fi fost nominalizat de ministrul Carmen Dan ca posibil înlocuitor al chestorului Despescu, anume șeful Direcției Generale Anticorupție, chestorul Cătălin Ioniță, ar fi refuzat această funcție.

UPDATE Întâlnirea dintre premier și chestorul Bogdan Despescu a durat în jur de o oră, așteptăm să vedem ce declarații va face premierul în debutul ședinței de guvern, a transmis Ionuț Gheorghe.

UPDATE La Palatul Victoria au ajuns și premierul Mihai Tudose și chestorul șef Bogdan Despescu, a transmis Ionuț Gheorghe, de la sediul Guvernului. Șeful Poliției Române are rang de secretar de stat și îl poate schimba doar premierul. A cerut acestuia un raport de activitate, dar și un raport al acestor ultime zile. Potrivit unor surse, premierul nu ar fi de acord cu această schimbare, rămâne de văzut dacă acesta va avea un punct de vedere în debutul ședinței de guvern.

Cazul agentului acuzat de pedofilie provoacă un cutremur în Poliţia Română. Ministrul de Interne Carmen Dan i-a cerut premierului schimbarea şefului Poliţiei, chestorul Bogdan Despescu.

Mihai Tudose a refuzat însă destituirea lui, până când va asculta şi versiunea acestuia. Întâlnirea dintre cei doi este programată să înceapă la ora 10.00.

Carmen Dan a declarat că sistemul are probleme grave și că trebuie reformat.

Ministrul de Interne s-a declarat nemulțumit de reacția șefului Poliției care, după declanșarea scandalului de pedofilie, nu a făcut altceva decât să îl destituie pe șeful direct al agentului acuzat că a abuzat sexual copiii din lift. În consecință, Carmen Dan a cerut schimbarea lui Bogdan Despescu, inspectorul general al Poliției Române. În locul lui l-a propus pe șeful Direcției Generale Anticorupție, chestorul Cătălin Ioniță.

Carmen Dan nu le-a cerut însă demisia tuturor șefilor poliției care ar fi putut avea o legătură cu scandalul de pedofilie în care este implicat agentul Eugen Stan. Șefii Poliției Capitalei și cel al Brigăzii Rutiere nu au intrat în vizorul ministrului.

Ministrul de Interne a cerut să se schimbe modul în care sunt testați psihologic angajații din minister. Carmen Dan susține că are informații că în multe unități se folosesc teste fără licență.

E o declarație catastrofală. Cred că doamna ministru nu înțelege ce a transmis opiniei publice. A transmis că toate concursurile pe care Ministerul de Interne le-a organizat sunt, dacă vreți, că vorbim de un test care practic este eliminatoriu, practic sunt nule de drept (…) Acum oricine este îndreptățit poate dezvolta o acțiune în instanță să anulăm toate concursurile. Dar din câte știu eu, acest centru psihologic este în subordinea doamnei Carmen Dan„, a declarat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

După scandalul agentului acuzat de pedofilie, structurile de securitate și integritate au fost avertizate să verifice mai atent comportamentul angajaților.

Surse din poliție susțin că în fișa personală a lui Eugen Stan era trecut că a avut un comportament ireproșabil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite