Uniunile media nordice părăsesc FIJ în semn de protest faţă de „activitatea necinstit㔺i menţinerea jurnaliştilor ruşi din Ucraina

Presa. Jurnalism. Jurnalist ucis
Presa. Jurnalism. Jurnalist ucis
31 ianuarie 2023, 14:34

FIJ, care reprezintă 600.000 de jurnalişti din 146 de ţări, se consideră „vocea globală a jurnaliştilor”, dintre care mulţi se luptă să dezvăluie neregulile şi corupţia.

FIJ respinge acuzaţiile ca fiind „false, defăimătoare şi dăunătoare”.

Membrii nordici acuză FIJ de practici nedemocratice vechi, de finanţări lipsite de etică şi de faptul că le permite reprezentanţilor instituţiilor media ruse de stat să rămână în federaţie.

„Considerăm că asta este o activitate necinstită”, a declarat pentru Reuters preşedinta Uniunii Jurnaliştilor din Finlanda, Hanne Aho.

„Am decis să ne retragem împreună cu uniunile din Norvegia, Danemarca şi Islanda. Vom înmâna marţi scrisorile de demisie”, a spus ea.

Hanne Aho a mai precizat că uniunile nordice au încercat de mai mulţi ani să ridice aceste probleme în interiorul FIJ, cea mai recentă dezamăgire a lor fiind legată de faptul că federaţia nu a acţionat împotriva Uniunii Jurnaliştilor Ruşi, care a creat asociaţii regionale ale jurnaliştilor în teritoriile ucrainene invadate de Rusia.

„Au putut face asta cu seninătate, fără ca federaţia internaţională să excludă uniunea rusă”, a spus ea.

De partea cealaltă, comitetul executiv al FIJ a declanşat, conform federaţiei, un proces oficial de suspendare şi de excludere a Uniunii Jurnaliştilor Ruşi. FIJ a mai transmis că toate cheltuielile sunt supuse unui audit în fiecare an, adăugând că a încercat să răspundă tuturor întrebărilor ridicate de uniunile nordice.

„Respingem ferm aceste acuzaţii false, defăimătoare şi dăunătoare”, a spus secretarul general adjunct al FIJ, Jeremy Dear, într-un răspuns trimis Reuters pe email.

Uniunile nordice s-au plâns şi de ceea ce ele consideră a fi utilizarea netransparentă a finanţelor de către FIJ, inclusiv decizia acesteia de a organiza congresul său anual de anul trecut în statul Oman din Golful Arabic, care limitează libertatea presei, a mai declarat Hanne Aho.

„Accesoriile şi ornamentele de la congres au fost luxoase, aşa că am început să ne întrebăm de unde au venit banii pentru a plăti pentru ele”, a subliniat ea.

Hanne Aho a explicat că Uniunii Jurnaliştilor din Finlanda a cerut şi primit bugetul FIJ pentru congres, care a arătat că aproape 745.000 de euro din totalul de 778.000 de euro au venit de la ministere şi companii private din Oman, precum şi de la Asociaţia Jurnaliştilor din Oman, în timp ce FIJ nu a acoperit decât 33.000 de euro din cheltuieli.

FIJ a precizat că sumele au inclus subvenţii negociate de Asociaţia Jurnaliştilor din Oman.

„Aceasta a fost procedura normală folosită în găzduirea congreselor succesive ale FIJ de-a lungul deceniilor”, a precizat FIJ într-o declaraţie transmisă Reuters.

Uniunile nordice au condamnat de asemenea randamentul scăzut al organismelor de luare a deciziilor din cadrul federaţiei şi suspectează că ar fi existat practici nedemocratice la alegerile interne ale organizaţii, a mai spus Hanne Aho.

Pe site-ul său, FIJ susţine că nu aderă la nicio opinie politică şi că, în schimb, promovează acţiunea colectivă pentru a apăra drepturile omului, democraţia şi pluralismul media.

„Politica FIJ este decisă democratic la un congres care se desfăşoară la fiecare trei ani, iar activitatea este desfăşurată de un secretariat aflat sub conducerea unui comitet executiv ales”, adaugă federaţia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite