Vineri 23 mai 2025 | București 15˚C / Senin

„812, răspunde!”. Filmul ieșirii din formație a unui elicopter al Forțelor Aeriene Ruse care a plecat din Belarus și, în loc să se îndrepte spre baza de acasă, a schimbat direcția spre granița cu Ucraina

6 aprilie 2022, 14:44

Editorii de la motolko.help au primit pe 4 aprilie interceptarea conversațiilor dintre piloți și autoritățile aeriene ruse. Ei au fost ajutați de grupul de monitorizare Hajun Project din Belarus.

Potrivit înregistrărilor, în jurul orei 20.00, 6 elicoptere rusești au decolat de la baza aeriană militară Ziabrauka, regiunea Gomel, Belarus, și s-au îndreptat către baza aeriană militară Shatalovo, regiunea Smolensk, Rusia.

(w460) Distanța

La un moment dat, unul dintre elicopterele Forțelor Aeriene Ruse, cu numărul RF-04812, identificat în conversații cu indicativul 812, a deviat de la cursul către Rusia și a zburat spre sud/sud-est, în direcția intersecției granițelor dintre Belarus-Rusia-Ucraina.

Elicopterele rămase în formație au început să se întoarcă, iar aparatul RF-90665, indicativ scurt pe înregistrare 665, a zburat deasupra regiunii Gomel din Belarus timp de o oră, încercând să găsească și să ajungă din urmă aeronava lipsă. Fără succes.

Apelurile repetate ale autorităților ruse din turnul de control au rămas fără răspuns.

812, unde ești, spune-mi adevărat! Timurchik, răspunde-ne, la naiba, în rusă. Rămâi acolo sau ce faci?„, a întrebat unul dintre piloții elicopterelor.

Potrivit înregistrării, colegii și dispecerul au încercat să ia legătura de cel puțin 25 de ori cu pilotul care a ieșit din formație.

Analiștii de la Hajun Project precizează că nu se știe care a fost noua destinație a elicopterului rus, dar reamintesc că asociația de întreprinderi din industria ucraineană de apărare UkrOboronProm a anunțat că oferă 500 de mii de dolari pentru fiecare elicopter deturnat sau furat aflat în stare optima de funcționare.

„Poate că pilotul s-a hotărât pur și simplu să facă alegerea corectă”, concluzionează editorii din Belarus.

Investigatorii grupului de monitorizare Hajun Project sunt cei care au publicat ore întregi de înregistrări cu soldații ruși ce trimit acasă, din Belarus, bunuri furate din Ucraina.

Imaginile sunt de pe o camera online a serviciului de curierat CDEK din Mazyr, Belarus.

Tot ei au alcătuit o listă cu numele soldaților ruși, iar pentru ca munca de investigație să fie completă, au fost date publicității nu doar destinațiile pachetelor, ci și numerele de contact furnizate de expeditori.

Pe 2 aprilie, soldați din Forțele Armate Ruse au predat serviciului de curierat din Belarus, pentru a fi trimise în Rusia, 2 tone de pachete. Fiecare pachet cântărea între 50 și 450 de kilograme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite