750 de milioane de copii, afectați de miopie. Expunerea prelungită la ecrane, principala cauză
Fiecare oră petrecută de copii în fața ecranelor le crește riscul de miopie. Tulburările de somn și agitația sunt alte două consecințele ale orelor îndelungate petrecute de cei mici în fața dispozitivelor electronice.
În zilele noastre, viața fără televizor, smartphone, tabletă sau calculator este de neconceput, dar ce e prea mult dăunează sănătății mai ales în rândul copiilor. Pe lângă tulburările de somn și agitație, se adaugă și miopia.
Cifrele arată că până în 2050, aproximativ 40% dintre copii și adolescenți vor dezvolta această problemă. La nivel mondial, asta înseamnă aproximativ 750 de milioane de copii și adolescenți, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul britanic de oftalmologie.
Fiecare oră cu ochii-n telefon, televizor sau calculator înseamnă un pas mai aproape de miopie, iar copiii și tinerii sunt cei mai afectați. De exemplu, în cazul tinerilor care stau mai mult de 4 ore pe zi în fața unui ecran riscul de a deveni miopi este de 97%.
Întârzieri și dificultăți de vorbire, tulburări de somn și sedentarim, sunt alte consecințe ale expunerii copiilor la ecrane. Și încă nu se cunosc toate problemele și gravitatea lor, avertizează medicii.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat rezultatele a 45 de studii anterioare, la care au participat peste 300.000 de persoane.
Soluția este la îndemână: timp limitat în fața ecranelor și nelimitat afară, în aer liber!