75% dintre angajatorii din 21 de țări europene nu găsesc muncitori calificați. Viitor sumbru pentru economia României

Piaţa muncii se schimbă, inclusiv în România. Există o cerere mare de angajaţi calificaţi, însă oferta este redusă. Asistam la o adevărată criză a forței de muncă talentate, calificate.
Cererea de forță de muncă calificată în Europa a atins cote alarmante în 2023, afectând aproximativ 75% dintre angajatorii din 21 de țări europene.
Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de nivelul de 42% înregistrat în 2018, reflectând o creștere de 33 de puncte procentuale într-un interval de doar cinci ani.
Practic, 75% dintre companii au căutat forță de muncă cu pregătire, însă nu au găsit ceea ce aveau nevoie. Iar asta pune o presiune enormă pe economie.
Analiza situației a relevat discrepanțe semnificative între țările europene în ceea ce privește gradul de dificultate în ocuparea posturilor vacante. De exemplu, în timp ce în Finlanda 59% dintre angajatori au întâmpinat aceste probleme, în Germania și Grecia procentul a atins 82%. România, sta mai bine la acest capitol, față de Germania și Grecia. La noi procentul este 81 %, arată datele citate de Euronews.com.
Ce este interesant este evoluția fenomenuui. Dacă luam în considerare anul 2018 ca punct de reper, la noi lucrurile arată cam la fel. Însă în celelalte state, putem vorbi despre un dezastru la acest capitol în anul 2023. Creșterea este de 50 de puncte procentuale în Irlanda, Regatul Unit, Spania și Franța. De exemplu, s-a ajuns de la 18% la 81% în Irlanda și de la 19% la 80% în Marea Britanie.
Investițiile în perfecționare și recalificare sunt considerate esențiale pentru a aborda această criză, în timp ce adaptarea curriculumului educațional la nevoile pieței muncii este, de asemenea, crucială pentru a asigura disponibilitatea forței de muncă calificate în viitorul apropiat.
Aceasta criză va remodela piața muncii. Motivul este simplu, frânează dezvoltarea. Noi avem o rată a șomajului de 5,6% , potrivit datelor de pe luna februarie. Însă, companiile au nevoie de forță de muncă suplimentară, calificată pe care nu o au de unde să o obțină.
Și atunci există două schimbări majore care deja încep să se vadă pe piața muncii. În primul rând, automatizarea. Se întâmplă deja. Lipsa forței de muncă a accelerat deja automatizarea producției industriale și creșterea utilizării roboților. Nu pentu că vrea cineva să înlocuiască oamenii, ci pentru că nu există forță de muncă pregătită.
În al doilea rând, acest deficit va fi cumva acoperit și prin expansiunea inteligenței artificiale.
Mesajul care trebuie să ajungă la Palatul Victoria și în Parlament este că avem nevoie urgentă de a pune pe picioare învățământul, de a adapta educația la piața muncii pentru a ne crește competitivitatea economică.