7 români din 100 trăiesc cu 35 de lei pe zi. România, ţara cu cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană

27 ianuarie 2025, 23:12 (actualizat 28 ianuarie 2025, 08:24)

Cu mai puţin de 35 de lei pe zi trăieşte 7% din populaţia României. Salariile au tot crescut în ultima perioadă, dar asta nu a făcut ca ţara noastră să nu mai fie considerată de instituţiile financiare internaţionale cel mai sărac stat al Uniunii Europene. Discrepanţa uriaşă dintre sate şi oraşe, dar şi subţierea păturii de mijloc ne menţine în această situaţie. Ne aşteaptă vremuri grele, avertizează sociologii şi economiştii la unison, dacă politicile fiscale vor continua să pună presiune nu doar pe populaţie, ci şi pe mediul de afaceri.

Ce spun oamenii:

Cu pensiile pe care le avem sunt şi cu salariile care sunt la ora actuală nu se poate trăi decent. Te-ai dus, ai luat pâine, lapte, ştiu eu, un piept de pui acolo, o casoletă şi s-a dus suta.  

Lucrez în IT şi recent nu au fost nişte schimbări favorabile. O să trebuiască să umblu la finanţe, la cum îmi gestionez finanţele şi să trebuiască să mai tai din anumite părţi.

S-a scumpit tot. Fiecare îşi face calculele şi, în funcţie de ce are, atâta cheltuie.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: 7% dintre români trăiesc cu mai puţin de 7 dolari pe zi, asta înseamnă până în 35 de lei. Şi aşa România rămâne în continuare ţara cu cea mai ridicată rată de sărăcie din Uniunea Europeană, după cum arată datele Băcii Mondiale. La polul opus se află Filanda şi Danemarca. Sub 1% din populaţia acestor ţări trăieşte cu mai puţin de 7 dolari pe zi.

Față de raportul anterior, rata sărăciei s-a redus la jumătate, dar tot rămâne cea mai mare rată din UE. Acum, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Și la salarii este o evoluție. Anul trecut, în noiembrie, salariul mediu a ajuns la 5.400 de lei, în creştere cu peste 600 de lei faţă de anul precedent.

Bogdan Voicu, sociolog, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română: Chiar dacă economia merge bine, asta nu înseamnă că câştigul economic se distribuie către toată lumea. Inegalitatea, de fapt, este foarte mare. Rămâne o pătură care este sub limita de subzistenţă, care trăieşte de pe o zi pe alta şi care nu poate ieşi de acolo.

Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE Bucureşti: Politicile Guvernului ar trebui să se concentreze în a-i stimula în a desfăşura anumite activităţi ecomomice din care aceştia să obţină venituri, pentru că multe dintre aceste persoane nu lucrează.

Experții spun că actuala politică fiscală a statului ar putea agrava situaţia.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: Face să dispară oportunităţi economice, să se reducă numărul de firme, să fie şi mai mulți oameni care să nu mai găsească oportunităţi care să le permită să îşi îmbunătăţească vieţile. Statul devine din ce în ce mai costisitor şi devine un obstacol în calea bunăstării şi prosperităţii noastre.

Cei mai săraci români sunt în Sud-Estul ţării. Peste 45% dintre cei care locuiesc în această regiune trăiesc la limita subzistenţei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite