61 de persoane, salvate de pompieri din calea apelor, în 24 de ore. Agigea, Tuzla, Costineşti, Eforie, Mangalia şi Vama Veche, cele mai afectate staţiuni
A fost urgie azi noapte în judeţul Constanţa. Ploile torenţiale şi cantităţile de apă uriaşe au devastat litoralul în mai multe staţiuni. Meteorologii au emis cod roşu. În Mangalia s-au strâns peste 225 de litri pe metrul pătrat în ultimele 24 de ore, aproape de recordul înregistrat acum 20 de ani tot în Dobrogea, şi tot la final de august. Atunci, în localitatea Pantelimon din judeţul Constanţa au fost 312 litri pe metrul pătrat. Acum şuvoaiele au acoperit străzi, maşini, plaje şi curţi şi au intrat în hoteluri şi locuinţe. Nu au fost victime, însă pagubele materiale sunt mari. Iar pericolul inundaţiilor rămâne maxim. Până mâine la amiază este în vigoare un cod roşu emis de hidrologi, pentru râurile din sudul judeţului.
Imaginile de pe litoral sunt apocaliptice. Mai ales în Vama Veche unde şuvoaiele au rupt plaja in două. Pe zi, dezastrul rămas după potop i-a şocat pe localnici şi pe turişti.
Maşini luate de apă şi răsturnate pe plajă, restaurante, terase şi baruri distruse. Totul în zonă arată ca după cutremur.
Toată plaja trebuie curăţată mai întâi şi apoi refăcută. Un excavator a fost trimis în zonă. Oamenii îşi evaluează pagubele în Vama Veche care a rămas şi fără curent electric.
Ploile torenţiale care au căzut pe litoral timp de mai multe ore în cursul nopţii au adus cantităţi uriaşe de apă.
În 24 de ore au căzut 225 de litri pe metru pătrat în Mangalia, 145 în localitatea 23 August, 118 la Tuzla şi aproape 55 în Constanţa. Astfel de cantităţi au mai fost înregistrate în 2004, tot la finalul lunii august.
Agigea, Tuzla, Costineşti, Eforie, Mangalia şi Vama Veche au fost cel mai afectate. Peste 200 de gospodarii au fost inundate. Apa a intrat în mai multe case, iar maşinile din mai multe localităţi erau aproape acoperite de ape.
La fel şi în Venus unde maşinile turiştilor cazaţi la un hotel din staţiune s-au umplut de apă.
Turiştii au încercat să iasă din hotel cum au putut. Cu bagaje sau fără, prin apă ori ajutaţi de bărci.
Peste 800 de apeluri au primit pompierii de la ISU Dobrogea de la oameni care cereau ajutor. Încă de azi noapte au ieşit pe teren în cele 15 localităţi puternic lovite de inundaţii.
61 de persoane, salvate de pompieri din calea apelor, în 24 de ore
Pompierii din judeţul Constanţa au salvat sau evacuat din calea apelor, în ultimele 24 de ore, un număr de 61 de persoane surprinse de fenomenele meteorologice periculoase, au transmis sâmbătă după-amiază reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.
„De seara trecută şi până în prezent, pompierii din Constanţa au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase, ce au loc la 207 misiuni. Este vorba despre 61 de persoane salvate, evacuate din calea apelor, care au fost aduse în zone de siguranţă, şi 177 de misiuni de evacuare a apei strânse în urma inundaţiilor. Aici este vorba despre imobile, beciuri, subsoluri, gospodării, magazine, hoteluri, autoturisme, surprinse de viitură, copaci căzuţi şi altele”, a precizat sursa citată.
De asemenea, reprezentanţii ISU „Dobrogea” al judeţului Constanţa au transmis că peste 300 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 24 de mijloace de intervenţie, pentru înlăturarea efectelor negative ale furtunii, iar până la această oră au fost înregistrate peste 800 de apeluri la 112 cu privire la diverse situaţii de urgenţă.
„Din fericire, în urma fenomenelor meteorologice extreme produse în cursul nopţii, dar şi în această dimineaţă, nu au fost înregistrate victime; situaţia este una în dinamică”, a mai menţionat sursa citată.
Totodată, purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea”, Ana Maria Stoica, a declarat că pentru desfăşurarea acţiunilor de intervenţie ale pompierilor din judeţ vor fi aduse motopompe din judeţele învecinate, de la colegii de la ISU Călăraşi şi ISU Ialomiţa.
În localitatea Amzacea, greu lovită de potop, pompierii au salvat o femeie şi doi copii din casa înconjurată de ape. Forţele de intervenţie au avut nevoie de o barcă pentru a putea ajunge la cei trei.
Patru mesaje RO Alert au fost emise în judeţul Constanţa în urma avertizărilor imediate cod roşu, de la miezul nopţii şi până la 6 dimineaţa.
Meteorologii au explicat de ce au căzut cantităţi atât de mari de apă.
Ciclonul care va migra către Grecia şi Turcia în zilele următoare, i-a speriat pe unii turişti, care s-au încolonat pe şosea şi au plecat mai devreme spre case.
În schimb, alţii, mai curajoşi, au ieşit pe plajă. Până mâine, pe litoral este în vigoare o avertizare cod portocaliu de ploi. Iar în sudul judeţului Constanţa pericolul inundaţiilor este maxim, avertizează hidrologii.